Konferencia Biskupov Slovenska sa chce kvôli zákazu bohoslužieb obrátiť na Ústavný súd

NETKY.SK • 23 Marec 2021, 09:01 • 2 min
Konferencia Biskupov Slovenska sa chce kvôli zákazu bohoslužieb obrátiť na Ústavný súd

Podnet Jána Figeľa, bývalého politika, na podanie návrhu na Ústavný súd SR vo veci úplného zákazu verejných bohoslužieb je podľa Konferencie biskupov Slovenska (KBS) dobrou iniciatívou.

slovakia

left justify in out

KBS na svojom webe informuje, že biskupi sa na tom zhodli na spoločnom rokovaní. Praktické znemožnenie nielen verejných „slávení“, ale aj individuálnej pastoračnej služby na základe platných nariadení predstavuje podľa biskupov neadekvátny až neúnosný zásah verejnej moci do náboženského života.

„Opakované žiadosti Cirkvi o nápravu, žiaľ, štátni predstavitelia neberú do úvahy,“ uviedol predseda KBS Stanislav Zvolenský s tým, že cirkev už rok nabáda na dôsledné zachovávanie opatrení, pokoj a trpezlivosť. Stav pretrvávajúci od nového roka však podľa biskupov duchovný život v krajine celkom odsunul na vedľajšiu koľaj, čo vyvoláva čoraz väčšiu nespokojnosť.

 

Súvisiaci článok: Biskupi sa chcú stretnúť s Matovičom, v liste žiadajú o spoločné stretnutie

 

„Spôsob, ktorým sa obmedzujú možnosti pastoračnej služby, a s nimi aj uplatňovanie náboženskej slobody v krajine, žiaľ, prekračuje hranice primeranosti,“ dodal predseda KBS. Dodáva, že v danej situácii preto slovenskí biskupi iniciatívu Figeľa vnímajú ako potrebnú.

 

img

 

Hoci Cirkev podľa Mons. Zvolenského robí, čo je v jej silách, aby sa ťažkosti riešili komunikáciou a dohodou, mnohí nadobúdajú presvedčenie, že štát kvôli vnútorným sporom stratil ochotu zaoberať sa duchovnými potrebami svojich obyvateľov.

Predseda Nadácie Antona Tunegu (NAT) Ján Figeľ považuje zákaz verejných bohoslužieb za evidentné porušenie ústavného a medzinárodného práva. Z tohto dôvodu sa rozhodol podať podnet Európskemu súdu pre ľudské práva v Štrasburgu a tiež generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, aby ho postúpil Ústavnému súdu SR. Ako skonštatoval začiatkom marca, Ústava SR explicitne potvrdzuje náboženskú slobodu ako základné ľudské právo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies