Robotníci našli v gréckom letnom paláci insígnie panovníka z 19. storočia

NETKY.SK • 18 Júl 2023, 09:00 • 2 min
Robotníci našli v gréckom letnom paláci insígnie panovníka z 19. storočia

ATÉNY - Robotníci, ktorí obnovujú grécky kráľovský letný palác severne od Atén, objavili insígnie gréckeho kráľa Otta I. z 19. storočia. Nález, ktorý bol prekvapením, považujú miestni predstavitelia za veľmi významný.

slovakia

left justify in out

Koruna, žezlo a meč nájdené v paláci Tatoi severne od Atén sú vyrobené zo zlata a rôznych kovových zliatin, uviedlo ministerstvo kultúry. Majú byť zreštaurované a následne odovzdané gréckemu parlamentu, ktorý teraz sídli v bývalom Ottovom paláci na námestí Syntagma v centre Atén.

Podľa ministerstva kultúry korunu a žezlo Otta I. vyrobili parížski zlatníci Fossin et Fils. Insígnie objednal Ottov otec Ľudovít Bavorský, ale neboli dodané včas pred korunováciou mladého kráľa v roku 1835.

Gréci si Otta veľmi vážili; považovali ho za modernizátora a záchrancu v ťažkých časoch. Čelil však aj opozícii a nakoniec sa v roku 1862 vzdal trónu a opustil Grécko. V roku 1959 boli Ottove insígnie slávnostne odovzdané vtedajšiemu gréckemu kráľovi Pavlovi I. V roku 1974 Grécko zrušilo monarchiu; posledným gréckym kráľom bol kráľ Konštantín II. V tom čase musel opustiť krajinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Keep Talking Greece
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies