Zneužité gymnastky žiadajú od FBI miliardové odškodné

NETKY.SK • 9 Jún 2022, 20:35 • 2 min
Zneužité gymnastky žiadajú od FBI miliardové odškodné

DETROIT – Americká gymnastka Simone Bilesová a desiatky ďalších žien žiadajú odškodné viac než jednu miliardu dolárov za to, že ich sexuálne napadol športový lekár Larry Nassar.

slovakia

left justify in out

Štvornásobná olympijská víťazka a ďalšie údajné Nassarove obete smerovali svoju požiadavku vyšetrovaciemu orgánu amerického ministerstva spravodlivosti FBI, ktorý podľa ich slov nezastavil lekárovo konanie po tom, ako dostal prvé podnety.

 

 

Do skupiny, ktorá žiada vysoké odškodné, patrí aj americká národná šampiónka Maggie Nicholsová. Podľa nej niet pochýb o tom, že FBI od roku 2015 vedela o obvineniach Nassara zo sexuálneho napadnutia gymnastiek. „Je načase, aby sa FBI zodpovedala,“ vyhlásila Nicholsová. Podľa federálnych zákonov má vládna agentúra šesť mesiacov na to, aby reagovala na žiadosti o delikty podané v stredu 8. júna.

 

 

Medzi približne 90 žalobcami sú aj zlaté olympijské medailistky Bilesová, Aly Raismanová a McKayla Maroneyová. „Keby FBI jednoducho urobila svoju prácu, Nassara by zastavili skôr, ako by mal príležitosť zneužiť stovky dievčat vrátane mňa,“ povedala bývalá gymnastka z Michiganskej univerzity Samantha Royová. Spoločnosť USA Gymnastics so sídlom v Indianapolise informovala v roku 2015 miestne úrady, že tri gymnastky uviedli, že ich napadol tímový lekár Nassar. Podľa generálneho inšpektora ministerstva spravodlivosti, interného dozorného orgánu, však FBI nezačala formálne vyšetrovanie ani neinformovala federálne alebo štátne orgány v Michigane.

 

 

Agenti z Los Angeles v roku 2016 začali vyšetrovanie proti Nassarovi a vypočuli niekoľko obetí, ale neupozornili ani orgány štátu Michigan, uviedol generálny inšpektor. Nassara zatkli až na jeseň roku 2016 počas vyšetrovania polície na Michiganskej štátnej univerzite, na ktorej lekársky pôsobil. Michiganská štátna univerzita, ktorá bola tiež obvinená z toho, že mnoho rokov nevyužila šance zastaviť Nassara, súhlasila s vyplatením 500 miliónov dolárov viac ako 300 ženám a dievčatám, ktoré napadol. USA Gymnastics a Americký olympijský a paralympijský výbor dosiahli vyrovnanie 380 miliónov dolárov.

 

Možno vás zaujme: Známa telekomunikačná spoločnosť otestuje štvordňový pracovný týždeň. Vyskúšali by ste to?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies