Zistite viac o ultrafialovom žiarení, ktoré v súčasnosti pomáha pri čistení vzduchu od koronavírusu

NETKY.SK • 19 Jún 2021, 16:03 • 2 min
Zistite viac o ultrafialovom žiarení, ktoré v súčasnosti pomáha pri čistení vzduchu od koronavírusu

Ultrafialové žiarenie, ktoré v súčasnosti pomáha pri „čistení“ vzduchu od prítomnosti koronavírusu, priblíži na júnovej vedeckej kaviarni biofyzik Martin Kopáni z Ústavu lekárskej fyziky, biofyziky, informatiky a telemedicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s vírusmi z celého elektromagnetického spektra sa používa ultrafialové žiarenie. Je to časť elektromagnetického spektra, s ktorým sa stretávame každý deň. Ako každé iné žiarenie, aj UV žiarenie má mnohé pozitívne účinky, ktoré vieme využiť v medicíne, hygiene a výskume. "Avšak má aj negatívne účinky, na ktoré mnohokrát zabúdame. V súčasnej situácii sa toto žiarenie využíva hlavne na čistenie vzduchu a povrchov od prítomnosti koronavírusu. UV žiarenie vie byť dobrý sluha, ale zlý pán," uvádza web quark.sk.

 

img

 

Prečítajte si: Vedeli ste, že na Slovensku nám ubúda voda?

 

Doc. RNDr. Martin Kopáni, PhD.

Je to biofyzik, pôsobí v Ústave lekárskej fyziky, biofyziky, informatiky a telemedicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Vyučuje lekársku fyziku a biofyziku. V rámci svojho výskumu sa venuje detekcii chemických prvkov v bunkách a tkanivách organizmov, a zisťuje optické a štruktúrne vlastnosti týchto prvkov a ich zlúčenín.

 

Prednáška sa bude streamovať 24. júna 2021 o 17:00. Záznam z podujatia bude neskôr dostupný na YouTube Veda na dosah – CVTI SR. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Škandinávske krajiny sa pýšia najčistejším vzduchom v EÚ. Slovensko opäť ničím neprekvapilo

 

Vedecká kaviareň

Vedecké kaviarne pod názvom Veda v CENTRE pravidelne raz do mesiaca organizuje pre širokú verejnosť Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave. Vedecká kaviareň Veda v CENTRE sa koná v budove CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A, na Patrónke. Vstup na podujatie je pre verejnosť voľný. Stretnutia vo vedeckej kaviarni sú organizované pravidelne každý posledný štvrtok v mesiaci o 17.00 hod. Prvá kaviareň sa uskutočnila 21. 5. 2008. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies