Robotické jednotky Spring boli vytvorené na pomoc starším ľuďom v nemocniciach. V súčasnosti prechádzajú testovacou fázou

NETKY.SK • 13 Február 2024, 19:30 • 2 min
Robotické jednotky Spring boli vytvorené na pomoc starším ľuďom v nemocniciach. V súčasnosti prechádzajú testovacou fázou

Jednotky Spring (Socially Assistive Robots in Gerontological Health) sa budú používať na pomoc pacientom, na zmiernenie ich úzkosti a zmiernenie tlaku, a pomôžu ošetrovateľskému personálu ako súčasť štúdie, ktorú v Paríži vo Francúzsku vykonali zamestnanci z Národného robotária Spojeného kráľovstva.

slovakia

left justify in out

Roboty vytvorené na pomoc v zdravotníckych prostrediach boli úspešne testované odborníkmi. Majú umelú inteligenciu a hovorí sa o nich, že sú schopné prirodzenej konverzácie, pretože dokážu porozumieť potrebám pacientov a asistovať pri bežných úlohách. Testovacie monitorovanie prebiehalo v troch fázach v Assistance Publique Hopitaux de Paris.

 

Roboty vítali pacientov, odpovedali na ich otázky, poskytovali pokyny a boli schopní porozumieť rozhovorom s viacerými ľuďmi súčasne.

 

Vykonávaním jednoduchých, ale opakujúcich sa úloh roboty tiež znížili potenciálny fyzický kontakt medzi klinickými lekármi a pacientmi v rámci štúdie, pričom skorá spätná väzba naznačuje, že používanie sociálne asistenčných robotov môže znížiť riziko prenosu infekcie a zároveň zvýšiť produktivitu sestier a lekárov.

 

Výskumníci dúfajú, že roboty pomôžu zmierniť úzkosť pacientov, čím uvoľnia čas nemocničnému personálu. Profesorka Anne-Sophie Rigaudová, vedúca oddelenia Assistance Publique Hopitaux de Paris, povedala: „Naši pacienti sa čoraz viac zaujímajú o robotiku a vývoj nemocničných služieb, ktoré považujú za logický vývoj našej spoločnosti," povedala Anne-Sophie Rigaudová a dodala: „Veríme, že robot ARI by sa v budúcnosti mohol stať základným prvkom starostlivosti o pacienta v nemocniciach vďaka svojej schopnosti sociálnej interakcie a vedenia."

 

"Starší dospelí tiež vyjadrili, že sú spokojní s dizajnom robota a mysleli si, že by bolo užitočné poskytnúť informácie a spoločnosť pacientom s kognitívnymi poruchami," dodala profesorka Anne-Sophie Rigaudová.

Národné robotárium so sídlom v Edinburghu je financované prostredníctvom dohody o mestskom regióne Edinburghu a juhovýchodného Škótska v hodnote 1,5 miliardy libier.  Je podporované 300 miliónmi £ vo financovaní od škótskej vlády a 300 miliónmi £ od vlády Spojeného kráľovstva.

 

Oliver Lemon, profesor AI a akademický spoluvedúci v Národnom robotáriu, povedal: „Dnešné rýchle pokroky v oblasti AI sú skutočne inšpirujúce a otvárajú svet možností pre jej pozitívny vplyv na rôzne sektory vrátane zdravotníctva," a dodal: „Jedným z najvýznamnejších prínosov robotiky a AI je ich schopnosť šetriť zdroje a znižovať ľudskú pracovnú záťaž, čím poskytuje cenné nové nástroje na zlepšenie poskytovania zdravotnej starostlivosti."

 

Profesor Oliver Lemon tiež hovorí, že: „Perspektíva, že roboty budú hladko spolupracovať s nemocničným personálom s cieľom zlepšiť zážitok pacienta, je teraz bližšie k realite. Sľubné počiatočné testy v Assistance Publique Hopitaux de Paris preukázali schopnosť nášho robota efektívne konverzovať súčasne s pacientmi a ich spoločníkmi,"  ...  „Veríme, že projekt Spring predstavuje významný míľnik vo vývoji interaktívnej robotiky a sme hrdí na jeho úspechy a zároveň si uvedomujeme vzrušujúce výzvy, ktoré pred nami stoja," povedal Lemon.

 

Minister vlády Spojeného kráľovstva pre Škótsko Malcolm Offord povedal: „Prvé pokusy o pomocné roboty úspešne demonštrujú veľký potenciál, ktorý má takáto pokročilá technológia poskytnúť zdravotníckemu personálu životne dôležitú podporu, zlepšiť starostlivosť o pacientov a zabrániť šíreniu infekcií a chorôb." ... „Vláda Spojeného kráľovstva investovala 21 miliónov libier do Národného robotária, aby pomohla podporiť popredný svetový výskum a podporiť vysokokvalitné pracovné miesta, investície a rast ako súčasť našej investície vo výške viac ako 2,9 miliardy libier na zvýšenie úrovne v Škótsku,“ uzavrel minister Offord.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Independent / Ryan McDougall, Foto: Independent / PA / Broca Living Lab APHP Spring project
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies