Stimuly na výskum a vývoj majú podporiť start-upy, tvrdí Martina Lubyová

NETKY.SK • 30 Január 2019, 15:07 • 2 min
Stimuly na výskum a vývoj majú podporiť start-upy, tvrdí Martina Lubyová

BRATISLAVA - Stimuly určené na výskum a vývoj sú aj na to, aby sa podporili start-upy, ktoré majú inovatívne myšlienky, uviedla to v stredu po rokovaní vlády ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS).

slovakia

left justify in out

Ako doplnila, firmy, ktoré nemali napríklad poštové schránky alebo sídlili v rodinných domoch, nemohli byť z hodnotenia vylúčené, pretože by išlo o diskrimináciu.

 

Lubyová poznamenala, že za mnohými negatívne medializovanými projektmi stoja renomované pracoviská Slovenskej akadémie vied (SAV) a univerzít. Upriamila pozornosť aj na to, že stimuly nie sú eurofondy, ktoré sa často podľa jej slov pri tejto problematike zamieňajú. "Kritériá prideľovania stimulov sa riadia zákonom o stimuloch a sú odlišné od kritérií pre prideľovanie eurofondov," povedala ministerka. Podľa nej boli pre každý projekt vypracované štyri posudky, pre niektoré projekty ich bolo aj viac.

 

Ministerka reagovala aj na skutočnosť, prečo získali stimuly firmy, ktoré majú sídlo napríklad v rodinnom dome. Podľa jej slov základným princípom hodnotenia stimulov je, že sa hodnotia projekty, nie firmy. Stimuly majú podľa nej pomôcť začať nové aktivity, respektíve vytvoriť nové pracovné miesta. "Je to preto, aby dostali šancu na podporu nové subjekty a firmy, ktoré majú inovatívne myšlienky," vysvetlila. Okrem toho sa nemôže stotožniť s názorom, že firma, ktorá má sídlo v určitom type budovy alebo má sídlo na inej adrese ako prevádzku, respektíve nemá zamestnancov pre budúci projekt, ale chystá sa ich prijať, nemôže mať dobrý inovatívny projekt. Podľa nej by išlo o diskriminačné ustanovenie a bolo by aj v rozpore s nariadením Európskej komisie.

 

"Slovensko, ale aj ministerstvo školstva je kritizované za to, že veda je málo financovaná," povedala Lubyová s tým, že pokladá za úspech, že sa rezortu školstva podarilo dofinancovať výskum prostredníctvom stimulov. Poukázala aj na to, že sa zvýšila spoluúčasť súkromného sektora na investíciách do vedy a výskumu. "Pomer priamych a vyvolaných súkromných investícií ku štátnym je približne 60 percent," priblížila. Ako doplnila, v rámci predošlých prideľovaní prostriedkov na stimuly na Slovensku bol tento pomer okolo 20 percent.

 

Ministerka poukázala na to, že pri hodnotení používali hodnotitelia projektovú dokumentáciu a verejne dostupné texty a zdroje informácií, ktoré mali obaja hodnotitelia k dispozícii. Rezort školstva podal 24. januára na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Dôvodom je podozrenie na neoprávnenú manipuláciu informačného systému Centra vedecko-technologických informácií. V dvoch zo štyroch posudkov pre jeden zo 46 projektov na stimuly, ktoré boli v tomto systéme hodnotené, zaznamenali podľa rezortu školstva vysokú mieru podobnosti. "Chceme ukázať, že sme to nemanipulovali. Nemáme problém, aby sa to preskúmalo nezávislým orgánom," povedala Lubyová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona