Zuzana Dolinková podporila onkologických pacientov. Plánuje tiež rozšíriť skríningové programy

NETKY.SK • 18 Apríl 2024, 13:00 • 2 min
Zuzana Dolinková podporila onkologických pacientov. Plánuje tiež rozšíriť skríningové programy

Žlté narcisy zaplavili celé Slovensko. Aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková vo štvrtok 18. apríla podporila 28. ročník Dňa narcisov a prispela tak do verejno-prospešnej finančnej zbierky Ligy proti rakovine, ktorá je zameraná na pomoc onkologickým pacientom. Na Slovensku pribudne každý rok 40 000 pacientov s touto diagnózou, aj preto sa rezort zdravotníctva zameriava na ochranu a podporu verejného zdravia celej spoločnosti prostredníctvom prevencie a cielených programov

slovakia

left justify in out

„Spolupatričnosť a solidarita s onkologickými pacientami je nám na ministerstve prirodzene vlastná, preto dlhodobo podporujeme túto zbierku a jej ušľachtilú myšlienku. Vážime si všetky aktivity, ktoré smerujú k podpore liečby tohto ochorenia,“ priblížila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Už v Programovom vyhlásení vlády na roky 2023 -2027 bolo deklarované, že sa zamerajú na prevenciu a minimalizáciu rizikového správania ako nadrezortnú problematiku a multidisciplinárnu tému, ktorá je kľúčová z pohľadu zlepšenia zdravotného stavu občanov a udržateľnosti zdravotného systému. V pláne je napríklad rozšíriť skríningové programy o skríning pľúc, žalúdka a prostaty.

Na zlepšenie stavu na Slovensku sú schválené akčné plány Národného onkologického programu. Asi 40 % prípadov rakoviny možno predchádzať vďaka účinným stratégiám - ide najmä o opatrenia, ktoré sa týkajú rizikových faktorov - životného štýlu, vysoká konzumácia alkoholu, nezdravé stravovanie, fajčenie, málo fyzickej aktivity, vystavenie ľudí karcinogénnym látkam a slnečnému žiareniu. Na potrebu prevencie aktívne upozorňujeme aj viacerými kampaňami v spolupráci s pacientskymi organizáciami. Ďalej sa chcú zamerať na osvetu aj v spolupráci s rezortom školstva, kde pripravujú tzv. Zdravovedu, ktorá má zvýšiť povedomie, ale najmä prevenciu pred týmito ochoreniami práve u mladých ľudí.

Zamestnanci a návštevníci mohli podporiť onkologických pacientov v átriu Ministerstva zdravotníctva, kde mali študenti svoje stanovisko a zároveň sa mohli informovať aj o otázkach prevencie a zdravého životného štýlu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: TASR/Pavel Neubauer
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies