V centre Varšavy protestuje približne 100-tisíc demonštrantov, dochádza aj k potýčkam

NETKY.SK • 30 Október 2020, 19:51 • 2 min
V centre Varšavy protestuje približne 100-tisíc demonštrantov, dochádza aj k potýčkam

Poľské ženy opäť protestujú po rozhodnutí Ústavného súdu o nemožnosti vykonávať interrupciu ani v prípade, že je predpoklad, že sa dieťa narodí choré. Ide už o 9. deň protestov.

slovakia

left justify in out

Vo Varšave je dnes odhadom približne 100-tisíc prevažne žien, ktoré protestujú proti tomuto rozhodnutiu. Vplyvom neho u našich severných susedov vzrástli silné emócie. Mnohí demonštranti nedávno obkľúčili kostoly, narúšali bohoslužby a dokonca sprejovali po fasádach sakrálnych stavieb.

 

 

Piatkový večer je veľmi rušno v hlavnom meste, kde napriek zime a pretrvávajúcej epidémii nového koronavírusu vyšlo do ulíc množstvo žien, no aj mužov. Odhad je, že centrum Varšavy obsadilo približne 100-tisíc demonštrantov. Len samotná Varšava má však s predmestiami približne 3 milióny obyvateľov, takže na poľské pomery nejde až o tak veľké číslo, ako sa môže na prvý pohľad Slovákom zdať.

 

Situácia je pozorne sledovaná celou prevažne katolíckou krajinou aj preto, že predseda vládnej strany Právo a Spravodlivosť (PiS), bývalý premiér a dnes už vicepremiér Jaroslaw Kaczyński vyzval ľudí, aby bránili vieru a nedovolili ničiť kostoly či narúšať a znesväcovať bohoslužby.

 

 

Ako informuje Gazeta Wyborcza, na kruhovom objazde Dmowskiego vo Varšave došlo k potýčke. „Niektorí z účastníkov začali utekať v domnení, že pochod zasiahli nacionalisti. Ukazuje sa však, že išlo o boj dvoch skupín pochodujúcich v protivládnom proteste. Je ťažké zorientovať sa, o čo ide,“ píše portál s tým, že bolo vidieť aj provokatérov s pálkami, ktorí bili demonštrantov, po čom však rýchlo utiekli. „Polícia tu nie je,“ dopĺňa portál. Niektoré portály naznačujú, že v Poľsku to teraz pripomína až tzv. ukrajinský Majdan.

 

Polícia je pripravená na viacerých miestach, ako ukazujú aj zábery kamier. Najnovšie sa dav ľudí presúva do varšavskej štvrte Żoliborz. Plánujú ísť aj pred dom predsedu PiS a najnovšie už aj vicepremiéra Jaroslawa Kaczyńského.

 

Prečítajte si aj o nerešpektovaní rozhodnutia ústavného súdu zo strany demonštrantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies