R.FICO: Samosprávy sa správajú zodpovedne a za svoje problémy nemôžu. Preto si zaslúžia pomoc štátu.

NETKY.SK • 26 Júl 2023, 11:33 • 2 min
R.FICO: Samosprávy sa správajú zodpovedne a za svoje problémy nemôžu. Preto si zaslúžia pomoc štátu.

Strana SMER – slovenská sociálna demokracia zvolala mimoriadnu schôdzu národnej rady, ktorá však nebola otvorená, napriek tomu, že bola uznášaniaschopná. Schôdza mala prijať uznesenie NR SR o kompenzačných opatreniach súvisiacich s rastom cien energií.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

SMER – SSD považuje miestne a regionálne samosprávy za dôležitých sociálnych partnerov. Mestá a obce sa musia žiaľ správať deficitne, „vďaka“ už odvolanej vláde. Je tu prudký nárast cien, ktorému sa ani Matovičova, ani Hegerova, ani Ódorova vláda nevenovali,
 
Vidíme tu ďalšie dopady zákonov, ktoré boli schválené v Národnej rade Slovenskej republiky  a ktoré odkrajovali z príjmov miest, obcí a samosprávnych krajov, pretože je t predovšetkým daň z príjmov fyzických osôb, ktorá zabezpečuje financovanie tohto významného partnera,“ povedal R. Fico.
 
Za týchto okolností, keďže mestá a obce sa vždy správali zodpovedne, podľa R. Fica im treba pomôcť, nakoľko si tento stav nespôsobili sami.
 
My berieme na vedomie, že v štátnom rozpočte na rok 2023 je rezerva, ktorá obsahuje aj položku 860 miliónov eur. Ide o kompenzácie súvisiace s vysokými cenami energií. Z týchto 860 miliónov eur bolo 200 miliónov jasne prisľúbených mestám, obciam a samosprávnym krajom. Boli sme veľmi smutní, keď sme sledovali, ako sa museli dobíjať. Starostovia, primátori a vyššie územné celky na stretnutia. Najskôr Ódor ani neprijal predstaviteľov samospráv, niekoľko hodín pred stretnutím zrušil toto dôležité rokovanie. Až musela zasiahnuť prezidentka, aby požiadala úradníka Ódora, aby prijal priamo volených primátorov a županov,“ približuje predseda SMERu.
 
No a premiér sľúbil, že po 15. auguste „niečo bude“. SMER trvá na tom, že mestá, obce a samosprávne kraje, aby prežili, musia dostať minimálne tých 108 miliónov eur na ceny energií. Preto Smer podal návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, čo vyvolalo v koalícii pobúrenie. No bola to požiadavka samospráv, ktorá bola vznesená na stretnutiach s politickými stranami, kde sa ZMOS stretol so všetkými stranami.
 
R. Fico skonštatoval, že ak bude treba, jeho strana bude v iniciatíve zvolávať mimoriadne schôdze pokračovať, nemieni sa pozerať na tieto špinavosti, ktoré sa na Slovensku dejú.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies