Slovenskí europoslanci vítajú iniciatívu na odstrihnutie sa od ruského plynu

NETKY.SK • 9 Marec 2022, 12:01 • 2 min
Slovenskí europoslanci vítajú iniciatívu na odstrihnutie sa od ruského plynu

ŠTRASBURG - Európska komisia (EK) v utorok v Štrasburgu navrhla plán s názvom REPowerEU, ktorá má urobiť Európu nezávislou od ruského plynu a iných fosílnych palív ešte pred rokom 2030. Tento plán vítajú aj slovenskí europoslanci, informuje spravodajca TASR.

slovakia

left justify in out

Robert Hajšel skonštatoval, že ruská agresia na Ukrajine núti EÚ, aby prešla k alternatívnejším zdrojom energie, ako sú obnoviteľné zdroje energie, ale aj k väčšiemu šetreniu, čiže zvyšovaniu energetickej účinnosti. Dodal, že diverzifikácia dodávateľov pri plyne znamená dovoz skvapalneného plynu z Ameriky, čo pre Európu znamená dobudovať terminály, ale hlavne by mali nielen krajiny EÚ, ale aj dodávatelia plynu vytvárať v predstihu dostatočné zásoby.

 

img

 

„Pre Slovensko je najdôležitejšie, aby sme sa pripravili a naplnili zásobníky plynu už na jeseň a do väčšej miery ako vlani. Zároveň je potrebné v niektorých krajinách obnoviť činnosť uhoľných elektrární, napríklad v Nemecku a Poľsku," uviedol.

 

Hajšel pripomenul význam energetickej únie, pričom podľa neho EÚ mala viac pokročiť v jej budovaní a potrebných prepojeniach. Dodal, že plynová kríza z roku 2009 ukázala, že Slovensko urobilo dobre, keď vybudovalo interkonektory so susednými krajinami.

Michal Šimečka (PS) pripustil, že plán EK nevytvára ľahkú situáciu pre EÚ a ani pre Slovensko.

 

 „Je však vojna a realita sa zmenila. EÚ za posledné dni prelomila viaceré tabu a čo bolo ešte pred dvoma týždňami nepredstaviteľné, je zrazu možné. Uvedomujeme si, že sa musíme zbaviť závislosti od ruského plynu a ropy. Ich nákupmi miliardami eur financujeme ruský režim a vojnu," vysvetlil. Upozornil však, že je namieste otázka, ako tento krok urobiť čo najrýchlejšie a najmenej bolestivo z pohľadu cien energií a potravín.

 

„Verím, že už v najbližších týždňoch vznikne akási mapa, ako dôjsť k tomu bodu, aby sme sa odstrihli od závislosti od Ruska. Dá sa to, ale nie zo zo dňa na deň," odkázal.

 

Miriam Lexmann (KDH) v EP dlhodobo vyzývala na to, aby sa Únia odstrihla od energetickej závislosti od Ruska a iných nedemokratických krajín.

 

„To je otázka našej bezpečnosti. Momentálne táto spolupráca s Ruskom nepriamo financuje agresiu na Ukrajine. Je to morálne rozhodnutie a aj pre našu bezpečnosť," povedala. Víta rozhodnutie EK už do jedného roka znížiť závislosť od ruských dodávok na tretinu súčasného stavu a tvrdí, že treba hľadať stabilné dlhodobé riešenia, čo znamená vybudovať aj novú infraštruktúru a sieť čerpacích staníc. Túto možnosť vidí v transatlantickej spolupráci, aby sa západný svet zomkol a spoločne znižoval závislosť od energií z Ruska.

 

img

 

Michal Wiezik (PS) zdôraznil, že plyn už nie je len ekologický, ale aj geopolitický problém. To bolo jasné už pred pár týždňami, keď začali rásť ceny plynu. A teraz pre vojnu na Ukrajine je jasné, že Európa so zemným plynom už rátať nemôže. Ide o otázky bezpečnosti a udržateľnosti.

 

Iniciatívu REPowerEU privítal, ale za nebezpečné považuje prerušenie dodávok ruského plynu zo dňa na deň, lebo EÚ zatiaľ nemá zaň náhradu.

 

„Musíme hľadať diverzifikáciu zdrojov v krátkodobom horizonte a v strednodobom sa musíme naplno odstrihnúť od ruských dodávok a prejsť na obnoviteľné zdroje energie. Fosílne zdroje nie sú rovnomerne rozdelené po svete, väčšinou na nich niekto sedí a môže tým ovplyvňovať aj našu ekonomiku. Preto sú cestou obnoviteľné zdroje, ktoré sú dostupné všade, dajú sa lacno využívať a sú prospešné pre životné prostredie. Toto je linka pre bezpečnosť Európy," odkázal poslanec.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies