Aj Rómovia sú ľudia s emóciami. Dve mladé Rómky si zaspomínali na rasistické poznámky, z ktorých tuhne krv v žilách

NETKY.SK • 6 Október 2022, 10:00 • 2 min
Aj Rómovia sú ľudia s emóciami. Dve mladé Rómky si zaspomínali na rasistické poznámky, z ktorých tuhne krv v žilách

Nenávisť, rasizmus či diskrimináciu, by sme všetci, aspoň slovami, radi pohnali zo spoločnosti čo najďalej, lebo by sa žilo krajšie a možno by sme mali aj oveľa menej problémov. Zrejme sa nedá celkom si s nimi poradiť, ale upozorňovať na dôsledky, na to, že aj keď človek nenávisťou zasiahne len ústne, spôsobuje tým bolesť a zapríčiňuje, že kruh sa otáča, lebo ublížený potom zraňuje tiež, je nanajvýš dôležité.

slovakia

left justify in out

Nebezpečenstvo chápania demokracie je v súčasnosti najmä myšlienka, že pokiaľ niečo napíšeme či vypovieme, pričom je jedno, či je to dobré alebo zlé, máme na to právo. Je to predsa náš názor a nesmieme byť okradnutí. A potom vznikajú situácie ako tieto, zbytočne dráždiace emócie a pridávajúce zlé spomienky.

 

Vystrieľať

 

Natália je mladá Rómka, ktorá študovala na gymnáziu. V ročníku, do ktorého patrila, nemala nikdy nijaké ťažkosti, ani čo sa týka vzťahov s rovesníkmi, a už vôbec nie v učení sa. Len občas, keď sedela na zvyčajnom mieste a do debaty sa nezapájala, musela prehltnúť všelijaké slová. Spomedzi historiek, ktorých mala viac, si na prerozprávanie zvolila tú, čo ju najviac zasiahla.

 

„Mali sme biológiu a v rámci hodiny sa zvrtla reč na Rómov. Riešila sa vtedy jedna kauza a moji spolužiaci sa jeden po druhom začali vyjadrovať, niektorí sa predbiehali, aby mohli čím skôr povedať, čo si oni myslia. Až prišiel rad na dievča, ktoré sedávalo hneď za mnou. Nahlas a bez akejkoľvek emócie povedalo, že podľa nej by všetkých Rómov mali vystrieľať a bol by pokoj. Chcela som niečo odpovedať, ale nezmohla som sa na nič. Chcela som sa jej spýtať, či si uvedomuje, čo práve vypustila z úst, ale nevyšlo zo mňa ani slovo. A najsmutnejšie je, že jej nikto, vrátane pedagóga, neprotirečil."

 

Odvaha

 

Už odvážnejšia bola Kvetka, na akademickej pôde si tiež na zoznam prežitého pripísala horkú skúsenosť.

Počas prednášky, keď profesorka vykladala učivo, sa podobne ako aj v prvom prípade ozval hlas, tentoraz mužský, ktorý by nútené spolužitie Rómov s ostatnými, vyriešil raz a navždy, a pomohla by mu zbraň.

Prísediaci sa zasmial, že vraj on by mu ešte i náboje zohnal, aby nestrieľal len tak naprázdno, a len čo to Kvetka začula, vstala, otvorila ústa a slušne, avšak dôrazne, upozornila, že čo sa práve vypovedalo, je podnecovanie k rasovej nenávisti. Zarážajúce bolo, že muž, ktorý rozpútal v triede vášne, slúžil ako policajt, čo ešte celú záležitosť stonásobne zhoršilo. Ruky sa zdvihli, ľudia Kvetke tlieskali, ale keď sa prednáška ukončila a každý sa pobral po svojom, neuniklo jej, ako policajta tľapkali po ramene a ticho mu blahoželali k odvahe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies