R.FICO: Hrozilo, že 200 miliónov eur na digitalizáciu prepadne

NETKY.SK • 23 Október 2012, 10:40 • 2 min
R.FICO: Hrozilo, že 200 miliónov eur na digitalizáciu prepadne

R. FICO Hrozilo, že 200 miliónov eur na digitalizáciu prepadne - Politika Pri nástupe druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) nebolo z 200-miliónovej sumy určenej na digitalizáciu kultúrneho dedičstva vyčerpané ani euro a hrozilo, že peniaze prepadnú.

slovakia

left justify in out

img

Pri nástupe druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) nebolo z 200-miliónovej sumy určenej na digitalizáciu kultúrneho dedičstva vyčerpané ani euro a hrozilo, že peniaze prepadnú. Za posledných šesť mesiacov sa podarilo dosiahnuť, že plán čerpania pre tento rok bude dodržaný alebo mierne prekročený, vyčerpať by sa malo približne 37 miliónov eur. Na tlačovej konferencii po kontrolnej návšteve na ministerstve kultúry to dnes vyhlásil premiér Robert Fico.
      Šéf rezortu kultúry Marek Maďarič ho doplnil slovami, že v tejto chvíli je na digitalizáciu vyčerpaných približne 14 miliónov eur a do konca roka by sa malo vyčerpať 37 miliónov. Dodal, že sa podarilo prekonať kritickú hranicu, kedy sa mohlo špekulovať o tom, či "sme, alebo nie sme schopní čerpať prostriedky".
      "Vláda nemá záujem vnímať rezort kultúry ako okrajový. Vítam, že pri schvaľovaní návrhu štátneho rozpočtu sme dosiahli vo vyjednávaniach medzi ministerstvom kultúry a financií mierny nárast rozpočtu oproti roku 2012," uviedol premiér pri rekapitulácii výsledkov dnešnej návštevy.
      Košice by podľa neho mali na projekt Európskeho hlavného mesta kultúry získať takmer 70 miliónov eur. "Oprávnene môžeme povedať, že sme stáli za rekonštrukciou Slovenského národného divadla, naša prvá vláda rozhodla o Redute. O niekoľko týždňov bude vyhlásená súťaž na rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie," komentoval predseda vlády výsledky svojich kabinetov pri rekonštrukciách kultúrnych pamiatok. Pripomenul, že Slovensko by na roky 2014-2020 mohlo získať z eurofondov 13 až 14 miliárd eur, z čoho časť by mohla byť určená na obnovu pamiatok. "Rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie, vybojovaná prioritná os priamo zameraná na obnovu pamiatkového fondu. Zmena autorského zákona a zákonom zriadený Slovenský kultúrny fond posilnený aj o príspevok z hazardných hier," zhrnul Maďarič ambície rezortu kultúry v tomto volebnom období.
      "Spoločne zdieľame názor, že jedinou cestou, ako bojovať proti bulvarizácii médií, je nastaviť parametre verejnoprávnych médií tak, aby mali diváci alternatívu a mohli sledovať kvalitné programy," vyhlásil premiér. Dodal, že kultúra môže hrať aktívnejšiu úlohu aj ako nástroj zahraničnej politiky, čo si bude vyžadovať užšiu spoluprácu rezortov kultúry a zahraničných vecí. 
      Vláda sa chce v tomto roku venovať aj oslavám 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Slovensko a 1. januára 2013 bude SR oslavovať 20. výročie svojho vzniku. Na tieto oslavy poskytol premiér prostriedky zo svojej rezervy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies