Preukaz FBI z toaletného papiera či ovocná šťava. Toto je desať najbizarnejších útekov z väzenia v histórii

NETKY.SK • 11 Január 2024, 23:40 • 2 min
Preukaz FBI z toaletného papiera či ovocná šťava. Toto je desať najbizarnejších útekov z väzenia v histórii

Väzňovi sa počas svojej prepravy z väznice na súd podarilo presvedčiť strážcov, že je tajným agentom, ktorý sa infiltruje do zločineckej organizácie. Dal im falošnú vizitku, ktorú si vyrobil z toaletného papiera, a povedal im, že je pod ochranou FBI.

slovakia

left justify in out

Väzenie je miesto, kde sa má držať ľudí, ktorí porušili zákon, a zabrániť im, aby spáchali ďalšie zločiny. Avšak niektorí väzni sa nezmieria so svojím osudom a vymyslia rôzne spôsoby, ako sa dostať na slobodu. Niektoré z týchto spôsobov sú tak neuveriteľné, že by sa mohli stať námetom na film. V tomto článku sa pozrieme na desať najbizarnejších útekoch z väzenia v histórii, ktoré zahŕňajú použitie falošných zbraní, papierových hláv, vrtuľníkov a dokonca aj ovocia.

John Dillinger a jeho drevená pištoľ

John Dillinger bol slávny gangster, ktorý v 30. rokoch 20. storočia lúpil banky a zabíjal ľudí v USA. Bol označený za verejného nepriateľa číslo jeden a dvakrát sa mu podarilo utiecť z väzenia. Jeho druhý útek bol zvlášť neobyčajný, pretože použil drevenú pištoľ, ktorú si vyrobil z dosky z postele a namaľoval ju čiernou farbou. S touto pištoľou sa prepracoval k strážnej veži, kde zobral skutočnú zbraň a uniesol šerifovo auto. Potom sa dal na útek, ktorý trval niekoľko mesiacov, kým ho nezastrelili agenti FBI.

Útek z Alcatrazu

Alcatraz bol maximálne zabezpečená federálna väznica, ktorá sa nachádzala na ostrove v zálive San Franciska. Bol obklopený vodou a považovaný za neúnikový. To sa však zmenilo 11. júna 1962, keď sa z neho podarilo utiecť trojici väzňov: Frankovi Lee Morrisovi, Johnovi Anglinovi a Clarencovi Anglinovi. Títo väzni si vykopali tunel cez betónovú stenu pomocou lyžice a využili ventiláciu, ktorá ich priviedla na strechu.

Tam si nafúkli čln z dažďových plášťov, ktoré si postupne zhromažďovali. Aby získali čas, vytvorili si falošné hlavy z papiera a vlasov z kaderníctva a položili ich do svojich postelí. Potom sa vydali na vodu a zmizli. Ich útek nebol zistený až do nasledujúceho rána. Hoci sa uskutočnila rozsiahla pátracia akcia, nikdy neboli nájdení. Dodnes nie je jasné, či sa im podarilo prežiť a dostať sa na pevninu, alebo či sa utopili v prúde.

Pascal Payet a jeho vrtuľníkové úteky

Pascal Payet bol francúzsky zločinec, ktorý bol odsúdený na 30 rokov za vraždu pri ozbrojenom prepadnutí. Jeho špecialitou boli úteky z väzenia pomocou vrtuľníkov, ktoré si nechal zabezpečiť svojimi komplicmi. Prvýkrát sa mu to podarilo v roku 2001, keď sa s vrtuľníkom dostal z väznice Luynes.

O tri roky neskôr sa vrátil s ďalším vrtuľníkom, aby oslobodil štyroch svojich priateľov z rovnakej väznice. V roku 2007 bol znova chytený a poslaný do väznice Grasse, kde bol pod prísnou strážou. To mu však nezabránilo, aby sa v roku 2007 opäť utiekol s vrtuľníkom, ktorý uniesol a zneškodnil strážcu. Bol opäť dopadený v roku 2008 a odvtedy je držaný v izolácii.

Choi Gap-bok a jeho jógové schopnosti

Choi Gap-bok bol juhokórejský zlodej, ktorý bol zatknutý v roku 2012 za krádež. Bol umiestnený do cely, ktorá mala malé okno na vetranie, ktoré meralo 15 x 45 centimetrov. Choi bol však zdatný jógista, ktorý sa denne cvičil už 23 rokov. Využil svoju pružnosť a šmykol sa cez okno za menej ako 30 sekúnd. Na svoj útek použil olej na telo, ktorý si zobral zo záchodovej miestnosti. Jeho útek bol zaznamenaný kamerou, ale stráže si ho nevšimli až do rána. Choi bol nájdený a zatknutý po šiestich dňoch na úteku.

Frank Abagnale a jeho podvodnícke triky

Frank Abagnale bol slávny podvodník, ktorý sa vydával za lekára, právnika, pilota a profesora. Bol schopný falšovať šeky a doklady a okrádať banky. V roku 1971 bol zatknutý vo Francúzsku a vydaný do USA, kde bol odsúdený na 12 rokov.

Počas svojej prepravy z väznice na súd sa mu podarilo presvedčiť strážcov, že je tajným agentom, ktorý sa infiltruje do zločineckej organizácie. Dal im falošnú vizitku, ktorú si vyrobil z toaletného papiera, a povedal im, že je pod ochranou FBI. Strážovia mu uverili a nechali ho ísť.

Abagnale sa potom skryl v hoteli, kde si zavolal taxík a utiekol. Bol opäť chytený v roku 1974, ale potom dostal ponuku od FBI, aby im pomohal odhaliť podvodníkov. Súhlasil a stal sa konzultantom a prednášajúcim. Jeho život bol inšpiráciou pre film Catch Me If You Can.

Yoshie Shiratori a jeho únikové umenie

Yoshie Shiratori bol japonský zločinec, ktorý bol odsúdený na doživotie za vraždu v roku 1936. Avšak on sa nevzdal a štyrikrát sa mu podarilo utiecť z rôznych väzníc. Jeho prvé tri úteky boli dosť tradičné, keď použil pilníky, háčiky a kľúče, ktoré si vyrobil z kovových predmetov.

Jeho štvrtý útek bol však najúžasnejší, pretože sa mu podarilo prelomiť železné mreže pomocou svojej sily a zručnosti. Shiratori bol totiž schopný rozšíriť svoje ramená a hrudník o 15 centimetrov a zmenšiť svoj pás o 23 centimetrov. Taktiež si namočil svoje telo v slanej vode, ktorú si zobral z toalety, aby znížil trenie. Potom sa pretlačil cez mreže, ktoré merali 15 x 33 centimetrov, a utiekol. Bol opäť chytený po troch rokoch, ale potom bol prepustený, keď sa zistilo, že bol nevinný.

Joaquín Guzmán a jeho tunely

Joaquín Guzmán, známy aj ako El Chapo, bol mexický drogový barón, ktorý bol považovaný za najmocnejšieho a najnebezpečnejšieho zločinca na svete. Bol zodpovedný za pašovanie ton drog do USA a za stovky vrážd. Bol dvakrát zatknutý a dvakrát sa mu podarilo utiecť z väzenia.

Jeho prvý útek bol v roku 2001, keď sa mu podarilo podplatiť strážcov a utiecť z väznice v koši s bielizňou. Jeho druhý útek bol v roku 2015, keď sa mu podarilo uniknúť z maximálne zabezpečenej väznice Altiplano pomocou tunela, ktorý bol vybudovaný jeho komplicmi.

Tunel mal dĺžku 1,5 kilometra, výšku 1,7 metra a šírku 75 centimetrov. Bol vybavený osvetlením, ventiláciou, železnicou a motorkou. Guzmán sa dostal do tunela cez otvor pod sprchou vo svojej cele a potom sa previezol na motocykle až k domu, kde ho čakalo auto. Bol opäť chytený v roku 2016 a odvtedy je držaný v USA, kde bol odsúdený na doživotie.

Alfred Wetzler a jeho správa o holokauste

Alfred Wetzler bol slovenský Žid, ktorý bol deportovaný do koncentračného tábora Auschwitz v roku 1942. Tam sa spriatelil s ďalším slovenským Židom, Rudolfom Vrbom, a spolu sa rozhodli utiecť z tábora a varovať svet o hrôzach, ktoré sa tam diali. V apríli 1944 sa im podarilo preniknúť do skladu drevnej hmoty, kde sa ukryli pod pilinami.

Na vrch položili svoje oblečenie, aby vytvorili dojem, že sú tam. Potom čakali štyri dni, kým sa upokojila pátracia akcia. Potom sa v noci vyplazili z úkrytu a preoblekli sa do civilných šiat, ktoré si zobrali z mŕtvych väzňov. Prešli cez plot a utiekli do lesa.

Po 11 dňoch pešej chôdze sa dostali na Slovensko, kde sa stretli so zástupcami Židovskej rady. Tam im odovzdali podrobnú správu o fungovaní a plánoch tábora Auschwitz, ktorá bola neskôr nazvaná Wetzlerova-Vrbova správa. Táto správa bola jedným z prvých a najpresnejších svedectiev o holokauste, ktoré sa dostali k spojencom.

Timothy Leary a jeho psychedelická revolúcia

Timothy Leary bol americký psychológ, ktorý sa preslávil svojím propagovaním a experimentovaním s psychedelickými drogami, najmä s LSD. Bol považovaný za jednu z ikon protikultúrneho hnutia 60. rokov 20. storočia.

V roku 1970 bol odsúdený na 10 rokov za držanie marihuany. Po šiestich mesiacoch sa mu podarilo utiecť z väznice v Kalifornii pomocou lana, ktoré mu poskytla skupina Weather Underground, ktorá bola radikálnou frakciou študentského hnutia.

Leary sa potom ukrýval v rôznych krajinách, kde sa stretával s ďalšími slávnymi osobnosťami, ako boli John Lennon, Yoko Ono, Eldridge Cleaver a Allen Ginsberg. Nakoniec bol chytený v Afganistane v roku 1973 a vrátený do USA, kde bol opäť odsúdený. V roku 1976 bol prepustený na podmienku, keď súhlasil, že bude spolupracovať s FBI a prezradiť mená svojich bývalých spolupracovníkov.

Vincenzo Curcio a jeho pomarančová šťava

Vincenzo Curcio bol taliansky zločinec, ktorý bol odsúdený na 30 rokov za únos, vydieranie a pašovanie drog. V roku 1986 bol prevezený do nemocnice, kde mal podstúpiť operáciu slepého čreva. Tam sa mu podarilo utiecť z väzenia pomocou pomarančovej šťavy, ktorú si zobral z jedálne.

Pomarančová šťava obsahovala kyselinu askorbovú, ktorá je schopná rozpúšťať kovy. Curcio si vylial pomarančovú šťavu na svoje púta a počkal, kým sa nezničia. Potom sa oslobodil a preoblekol sa do lekárskeho plášťa, ktorý si zobral z jednej z izieb. Potom sa prešmykol cez stráže a utiekol. Bol opäť chytený po dvoch rokoch na úteku.

Zdroje:

www.intime.com/industries/corrections/12-craziest-prison-escapes/

www.allthatsinteresting.com/prison-escapes

www.inmatesurvival.com/top-best-and-most-daring-prison-escapes-of-all-time/

www.toptenz.net/top-10-most-incredible-prison-escapes.php

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Prison Escape
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies