Rezort zdravotníctva navrhuje zmeny v ordinačných hodinách. Pediatrické ambulancie by mali byť dostupné každý pracovný deň v týždni, detské ambulantné pohotovosti do 20. hodiny

NETKY.SK • 7 Máj 2024, 07:53 • 2 min
Rezort zdravotníctva navrhuje zmeny v ordinačných hodinách. Pediatrické ambulancie by mali byť dostupné každý pracovný deň v týždni, detské ambulantné pohotovosti do 20. hodiny

BRATISLAVA - Rezort zdravotníctva chce zvýšiť dostupnosť dennej ambulantnej starostlivosti pre deti a dorast. Menia sa služby ambulantnej pohotovosti pre deti.

slovakia

left justify in out

Primárni pediatri na Slovensku poskytujú zdravotnú starostlivosť v ambulanciách pre viac ako 1,1 milióna detí. Situácia v primárnej pediatrii je vážna. Navrhovaná úprava predstavuje jedno z opatrení, ktoré reaguje na pretrvávajúcu krízu v tejto oblasti. Hlavným cieľom je zabezpečiť, aby pediatrické ambulancie boli dostupné pacientom najmä počas dňa a aby pohotovostné služby pre deti a dorast boli dostupné v takom rozsahu, ktorý rešpektuje zachovanie zdravotnej starostlivosti o deti pri existujúcom nedostatku primárnych pediatrov. V súčasnej sieti nám chýba 20 percent ambulantných lekárov pre deti a keďže takmer polovica primárnych pediatrov je v dôchodkovom veku, ich nedostatok sa bude len prehlbovať.

Na ambulantných pohotovostiach slúžia aj vo večerných hodinách tí istí pediatri, ktorí cez deň zabezpečujú dennú starostlivosť o deti vo svojich ambulanciách. Podľa návrhu budú pediatri počas týždňa k dispozícii každý pracovný deň, z toho jeden deň do 18-tej hodiny, čo umožní rodičom detí so zdravotným problémom navštíviť ambulanciu pediatra cez deň počas ordinačných hodín. V prípade schválenia návrhu v parlamente by zároveň od 1. júla mali ambulantné pohotovosti pre deti fungovať od 16. do 20. hodiny a cez víkend od 8. do 20. hodiny.

Rezort zdravotníctva o týchto zmenách kontinuálne diskutoval ako s pediatrami, tak aj so všetkými ústavnými zdravotníckymi zariadeniami, ktoré prevádzkujú pediatrické oddelenia, pediatrickú ústavnú pohotovostnú službu alebo pediatrické urgentné príjmy. Návrh bol zároveň komunikovaný aj so zástupcami samosprávnych krajov a s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska.

Ministerstvo zdravotníctva postupne pristupuje k ďalším podporným a systémovým opatreniam pre pediatrov. Jedným z nich je napríklad úprava rezidentského programu alebo nenávratná finančná dotácia na podporu vzniku nových všeobecných ambulancií. V rámci v poradí už druhej výzvy rezort aktuálne eviduje 63 žiadostí, ktoré priebežne vyhodnocuje.

Okrem toho ministerstvo v rámci reformy všeobecnej ambulantnej starostlivosti pracuje na posilnení kompetencií všeobecných lekárov a primárnych pediatrov, rozšírení kompetencií sestier a praktických sestier - asistentov, vzdelávaní a zvýšení atraktivity povolania všeobecný lekár, i znížení administratívnej záťaže ambulantných poskytovateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZ SR, Foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies