Z Iránu mieri domov do Británie žena, ktorú väznili od roku 2016

NETKY.SK • 16 Marec 2022, 15:10 • 2 min
Z Iránu mieri domov do Británie žena, ktorú väznili od roku 2016

LONDÝN - Humanitárnu pracovníčku s iránskym aj britským občianstvom Názanín Zágharíovú-Ratcliffovú, ktorá bola v iránskom väzení od roku 2016, prepustili a je na ceste do Británie. Uviedla to v stredu britská poslankyňa Tulip Siddiq v príspevku na sociálnej sieti Twitter a neskôr to potvrdili aj iránske úrady a britská vláda.

slovakia

left justify in out

Nádeje na prepustenie Zágharíovej-Ratcliffovej vzrástli po tom, ako jej iránske úrady v utorok vrátili jej britský pas. Krátko predtým sa objavili informácie, že do Iránu prišiel britský vyjednávací tím.

 

Agentúra AFP informuje, že iránske úrady potvrdili aj prepustenie ďalšej osoby s dvojakým občianstvom – podnikateľa Anúšeha Ašúrího.

 

img

 

Rodiny oboch tvrdia, že boli zadržaní ako politickí väzni pre dlh Británie voči Iránu vo výške 475 miliónov eur z minulého storočia. Ide o spor z roku 1979, keď zosnulý iránsky šach Mohammad Rezá Pahlaví zaplatil príslušnú sumu za britské tanky Chieftain, ktoré však neboli nikdy dodané.

 

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v stredu pre britskú stanicu BBC uviedla, že tieto veci spolu nesúvisia. Povedala, že je jej prioritou, aby Británia vyplatila svoj dlh Iránu.

 

Zágharíovú-Ratcliffovú zadržali na teheránskom letisku v roku 2016, keď sa po návšteve u príbuzných vracala domov do Británie. Odsúdili ju na 5 rokov väzenia za údajný pokus o zvrhnutie iránskej vlády. Minulý rok dostala ďalších 12 mesiacov odňatia slobody za účasť na proteste pred iránskym veľvyslanectvom v Londýne v roku 2009.

 

Ašúrí bol zatknutý v roku 2017 a odsúdený na 10 rokov väzenia za údajnú špionáž pre Izrael. Obaja obvinenia odmietajú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies