Rezort školstva zavedie regionálne príspevky pre učiteľov: Prerozdelených bude 60 miliónov eur

NETKY.SK • 14 Marec 2024, 11:25 • 2 min
Rezort školstva zavedie regionálne príspevky pre učiteľov: Prerozdelených bude 60 miliónov eur

Slovensko čelí najmä vo väčších mestách významnému nedostatku učiteľov, čo negatívne ovplyvňuje kvalitu vzdelávania. Rezort školstva prichádza s riešením v podobe regionálnych príspevkov pre pedagogických a odborných zamestnancov. V roku 2024 sa na príspevky prerozdelí 60 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

„Nízke platy učiteľov v porovnaní s vysokoškolsky vzdelanými pracovníkmi v iných oblastiach a vysoké životné náklady spôsobujú, že v niektorých regiónoch chýbajú pedagógovia,“ povedal minister školstva Tomáš Drucker. Rezort školstva sa v programovom vyhlásení vlády zaviazal, že tento problém bude riešiť. Odpoveďou je regionálny príspevok, ktorého cieľom je prilákať a udržať viac kvalifikovaných pedagógov v oblastiach, kde je najväčší nedostatok učiteľov.

Problémom je najviac zasiahnutý západ Slovenska, predovšetkým Bratislava, kde dochádza k výraznému odlivu učiteľov. V menšej miere však podobné problémy majú aj v iných väčších mestách, ako je Trnava, Žilina či Košice. Výška regionálnych príspevkov sa určí na základe porovnania platov pedagogických a odborných zamestnancov s priemerným platom vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov v oblasti.

V roku 2024 je na regionálny príspevok v rozpočte vyčlenených 60 miliónov eur, pričom medzi susediacimi oblasťami je maximálny povolený rozdiel 60 eur v hrubom mesačne. Minimálna hodnota príspevku je stanovená vo výške 30 eur v hrubom mesačne. Rezort školstva zverejní metodiku prideľovania príspevku na svojej stránke.

„Príspevok zatiaľ pokrýva rok 2024, pracujeme však na dlhodobom riešení. Budeme intenzívne rokovať s ministerstvom financií o možnostiach kontinuálneho financovania tejto iniciatívy v nasledujúcich rokoch,“ upozornil minister Drucker. Cieľom je zabezpečiť, aby príspevky nielen pokračovali, ale aby ich výška bola minimálne rovnaká, ako v tomto roku. To je nevyhnutné na zabezpečenie stability a predvídateľnosti pre školy aj zamestnancov. Ministerstvo školstva uvažuje aj o zahrnutí materských škôl do systému financovania.

V záujme zabezpečenia systémového a udržateľného riešenia ministerstvo vytvorilo pracovnú skupinu, ktorá zahŕňa viacero externých partnerov, vrátane odborov.„Zaručuje to, že všetky rozhodnutia budú výsledkom širokej diskusie a konsenzu. Zámerom je vytvoriť transparentný a spravodlivý systém, ktorý bude zohľadňovať potreby všetkých regiónov,“ dodal minister. Legislatívne zmeny, ktoré z tejto iniciatívy vyplynú, by mali byť dokončené do septembra tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Foto: Ilustračná (Facebook / Učiteľská osobnosť Slovenska)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies