Víchrica LINUS už zúri vo Francúzsku a ženie sa k nášmu územiu. Vyhlásili stav katastrofy

NETKY.SK • 16 November 2023, 16:50 • 2 min
Víchrica LINUS už zúri vo Francúzsku a ženie sa k nášmu územiu. Vyhlásili stav katastrofy

Tlaková níž LINUS, ktorá v priebehu nočných hodín dorazí aj na naše územie už ovplyvňuje počasie vo Francúzsku a chystajú sa na ňu aj v Nemecku. S ňou súvisiaca víchrica a zrážky komplikujú život predovšetkým vo Francúzsku.

slovakia

left justify in out

Na našom území zatiaľ prevláda prevažne pokojné počasie, no to sa už v priebehu večerných hodín začne meniť. Cez Európou totiž postupuje z Atlantiku rozsiahla tlaková níž, ktorá prinesie mimoriadne veterné a upršané počasie. Zrážky a silný vietor neobídu ani Slovensko a dokonca k nám tlaková níž prinesie aj závan zimy.
Už v týchto chvíľach je komplikovaná situácia vo Francúzsku a na nebezpečenstvo sa chystajú predovšetkým v južnom Nemecku.

Vyhlásili stav prírodnej katastrofy


Jednotlivé tlakové níže spôsobujú vo Francúzsku veľké problémy, pričom aktuálna tlaková níž situáciu ešte zhoršuje. Najťažšia situácia je v Pas-de-Calais, kde bol vyhlásený stav katastrofy, a vo východnej časti krajiny, v Hornom Savojsku.
Meteorologická agentúra Meteo-France informovala, že víchrica LINUS od severozápadu, pričom prináša silný nárazový vietor s rýchlosťou cez 100 km/h. Na bretonskom pobreží dosahujú rýchlosti až 120 km/h a na horách sú očakávané ešte silnejšie poryvy. Spolu s vetrom narastá aj intenzita zrážok, najmä na severovýchode krajiny, ktorý už predtým zasiahli búrky Ciaran a Domingos.
V ôsmich departementoch platia oranžové výstrahy pred silným vetrom a povodňami, pričom v takmer celom štáte boli vydané menej vážne, žlté upozornenia.
Prezident Emmanuel Macron vyhlásil v utorok stav katastrofy v 244 obciach severného departementu Pas-de-Calais v dôsledku povodní a najväčších zrážok za posledných 30 rokov. Sľúbil finančnú pomoc obyvateľom a poľnohospodárom s poškodenými majetkami.

 

V noci sa počasie zhorší aj na Slovensku

Vo večerných hodinách sa situácia zhorší aj na našom území. Od západu sa nad naše územie nasunú zrážky, ktoré sa do rána rozšíria nad celé Slovensko.
Zatiaľ bude vietor pomerne slabý, ale to sa zmení v priebehu zajtrajšieho rána, kedy začne vietor poriadne silnieť na západnom Slovensku a postupne sa rozfúka na celom území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: imeteo, Foto: ilustračné foto Windy
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies