Režisérka Cynthia Mort žaluje producentov filmu Nina

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 14:17 • 2 min
Režisérka Cynthia Mort žaluje producentov filmu Nina

USA - Americká scenáristka a režisérka Cynthia Mort žaluje britskú spoločnosť Ealing Studios za to, že prevzali kontrolu nad snímkou o americkej džezovej speváčke Nine Simone s názvom Nina.

slovakia

left justify in out

Tú 57-ročná filmárka podľa žaloby pripravovala roky, no po dokončení nakrúcania producentská spoločnosť zostrihala vlastnú verziu, pričom postprodukciu nijako nekonzultovala s režisérkou. Ninu Simone v snímke stvárnila Zoe Saldana.

 

Ako sa píše v žalobe, Mort začala pracovať na filme v roku 2005, dva roky po smrti hudobníčky. Podľa zmluvy o spolupráci, ktorú podpísala so spoločnosťou Ealing Studios a Nina Productions, mala mať právo rozhodovať o finálnom strihu, obsadení či členoch tímu. "Neúnavne pracovala, aby film pripravila na komerčný úspech," uviedol v sťažnosti právny zástupca režisérky. "Obžalovaní však konali spôsobom, aby zmarili jej účasť na dokončení snímky," dodal. Mort tiež obžalovanej strane vyčíta, že ju neinformovali o finančnom stave projektu a ďalších dôležitých rozhodnutiach počas produkcie a postprodukcie filmu. Teraz od nich žiada finančné odškodnenie v nešpecifikovanej výške a tiež zákaz konania v súvislosti so snímkou bez jej vedomia a súhlasu. 

 

Nina Simone, vlastným menom Eunice Kathleen Waymon, sa narodila 21. februára 1933 v Tryone v Severnej Karolíne. Hudobníčka, ktorej tvorba v sebe spájala prvky klasickej hudby, džezu, blues, folku, r'n'b, gospelu aj popu, vydala počas svojho života viac ako 40 štúdiových albumov. Medzi jej najznámejšie piesne patria napríklad My Baby Just Cares For Me, I Put A Spell On You, Four Women, I Loves You Porgy, Feeling Good, Don't Let Me Be Misunderstood, To Be Young, Gifted And Black, Mississippi Goddamn, Ain't Got No, I Got Life, I Want a Little Sugar In My Bowl. V posledných rokoch života trpela rakovinou prsníka a tiež bipolárnou poruchou osobnosti, ktorú jej diagnostikovali ešte koncom 80. rokov. Zomrela v spánku 31. apríla 2003 doma v prímorskom mestečku Carry-le-Rouet neďaleko Marseille. 

 

Cynthia Mort sa ako scenáristka podieľala na seriáloch Roseanne (1994-1997) či Will & Grace (2001). Napísala tiež scenár snímky Niet návratu (2007). Film Nina je jej režisérskym debutom. 

 

Informácie pochádzajú z webstránky www.hollywoodreporter.com a archívu agentúry SITA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies