Bývalý špeciálny prokurátor sa opäť postaví pred súd

NETKY.SK • 4 Júl 2022, 18:00 • 2 min
Bývalý špeciálny prokurátor sa opäť postaví pred súd

BRATISLAVA - Právoplatne odsúdený Dušan Kováčik je obvinený v novej kauze.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd SR uznal v máji tohto roku Dušana Kováčika za vinného z toho, že prijal úplatok 50-tisíc eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry v roku 2017 nepodal sťažnosť proti prepusteniu šéfa zločineckej skupiny takáčovci Ľubomíra Kudličku z väzby.

 

Jeho vinu odvolací súd tiež uznal v prípade prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, keď neoprávnene poskytol spisy k trestným veciam bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi. Za to mu uložil trest osem rokov väzenia a peňažný trest 100-tisíc eur.

 

img

 

Rovnako bol uznaný vinným z vynášania utajovaných informácií týkajúcich sa prípravy vraždy vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu, z ktorej bol podozrivý bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa.

 

img

 

Zrušené obvinenie

 

Okrem toho bol Dušan Kováčik špecializovaným trestným súdom pôvodne uznaný vinným aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Za to mu súd uložil trest 14 rokov väzenia a tiež trest prepadnutia majetku. Toto obvinenie mu ale právoplatne zrušil Najvyšší súd Slovenskej republiky s tým, že tieto skutky mu v trestnom konaní neboli dostatočne preukázané. 

 

img

 

 

Nová kauza

 

Ako vyplýva z rozpisu pojednávaní Špecializovaného trestného súdu, ten na 6. a 7. septembra na pracovisku v Banskej Bystrici vytýčil hlavné pojednávanie, v ktorom je Kováčik obžalovaný spolu s Petrom K. prezývaným „Pán X". Kým bývalý šéf Úradu špeciálnej prokuratúry je obžalovaný z prijímania úplatku, Peter K. je obžalovaný z podplácania.


Podľa obžaloby podnikateľ Peter K., ktorý má blízko k Slovenskej informačnej službe a momentálne je na úteku, podplatil Dušana K. sumou 50-tisíc eur. Ten mal za odmenu blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies