Eurofondy podporili revolučnú aplikáciu na zistenie Alzheimera, je to nádej pre pacientov a ich rodiny

NETKY.SK • 29 Január 2024, 15:30 • 2 min
Eurofondy podporili revolučnú aplikáciu na zistenie Alzheimera, je to nádej pre pacientov a ich rodiny

Aplikácia prináša nádej a inovácie v boji proti neurodegeneratívnym ochoreniam. Projekt je predstavený Úradom vlády SR v brožúrke úspešných projektov, ktoré boli podporené z eurofondov.

slovakia

left justify in out

Neurodegeneratívne ochorenia ako Parkinsonova a Alzheimerova choroba predstavujú sociálny, ekonomický a zdravotný problém. Podľa odhadov najrozšírenejšou skupinou neurodegeneratívnych ochorení, Alzheimerovou chorobou a súvisiacimi poruchami, trpí celosvetovo viac ako 40 miliónov ľudí, z toho viac ako 60 000 na Slovensku.

Toto číslo však môže dramaticky rásť. Pri mnohých chorobách, až na malé výnimky, chýbajú liečebné terapie a základné mechanizmy vzniku týchto ochorení sú stále väčšinou neznáme.

Medzi príznaky neurodegeneratívnych ochorení patrí aj spôsob a kvalita rečového prejavu postihnutého človeka, ako klesanie slovnej zásoby, pomalšej či menej významovej reči, tzv. prázdnej. Pomocou eurofondov bola vytvorená aplikáciu Early Warning of Alzheimer (EWA), vďaka ktorej je možné zistiť prostredníctvom analýzy rečových a jazykových vzorcov, či sa u jedinca nachádzajú príznaky ochorení.

Na určenie prítomnosti akejkoľvek kognitívnej poruchy, najmä však Alzheimerovej choroby, sa skúma hlasový záznam účastníka testu. Mobilná aplikácia EWA tak pomôže pacientom zistiť, či majú príznaky daných ochorení, vďaka čomu môžu začať s terapiou čo najskôr, stabilizovať ich stav a tak spomaliť postup ochorenia.

Hlavnými prínosmi projektu bolo vytvorenie mobilnej aplikácie na identifikáciu včasných indikátorov neurodegeneratívnych porúch, overenie vybranej metodiky a niekoľkých techník umelej inteligencie pre túto úlohu. 

Projekt EWA pozostával z troch základných častí: neuro-psychologickej, ktorá sa zaoberala hľadaním obrázkov vhodných na toto použitie a zdokonaľovaním existujúcich metód. Následne bola vytvorená používateľsky prívetivá aplikácia na sledovanie a vyhodnocovanie jej používania. 

Druhou oblasťou výskumu bol prevod reči na text. Tretia oblasť zahŕňala využitie umelej inteligencie na hodnotenie akustických vlastností reči a spracovania prirodzeného jazyka NLP (Natural Language Processing).

Mobilná aplikácia je zatiaľ dostupná pre užívateľov OS Androidu. Používatelia iOS však môžu o aplikáciu požiadať prostredníctvom kontaktného formuláru na stránke projektu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: EWA - Early Warning of Alzheimer (www.projektewa.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies