Revízia verejných výdavkov pokračuje s podporou medzinárodných inštitúcií

NETKY.SK • 28 November 2016, 13:57 • 2 min
Revízia verejných výdavkov pokračuje s podporou medzinárodných inštitúcií

BRATISLAVA – Projekt Hodnota za peniaze pokračuje hodnotením efektívnosti výdavkov v oblasti vzdelávania, sociálnych politík a životného prostredia. Príprava tohto hodnotenia prebieha v spolupráci s expertmi Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej komisie (EK), ktorí uplynulý týždeň absolvovali misiu na Ministerstve financií (MF) SR, informoval dnes rezort.

slovakia

left justify in out

Cieľom spolupráce so zahraničnými expertmi je podľa ministerstva podpora tém revízie výdavkov na budúci rok, aby sa verejné zdroje v týchto oblastiach míňali čo najlepšie a najefektívnejšie.

 

"V roku 2017 sa zameriame na vzdelávanie, trh práce a sociálnu politiku a na životné prostredie. Napríklad do školstva pôjdu do konca volebného obdobia dodatočné 2 miliardy eur a je dôležité ich čo najlepšie využiť," priblížil riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze na MF SR Štefan Kišš.

 

Zástupcovia MMF a EK v úvode svojej misie v Bratislave zhodnotili aj doterajšie výsledky projektu, keď revíziou prešlo už zdravotníctvo, doprava a informatizácia. Hodnotenie výdavkov v týchto oblastiach je spolu s navrhovanými opatreniami súčasťou rozpočtu verejnej správy na roky 2017 až 2019, ktorý bude v utorok (29.11.) schvaľovať Národná rada (NR) SR.

 

"Slovenskej vláde sa už vypláca snaha hodnotiť efektívnosť verejných výdavkov. Silný dôraz na realizáciu navrhovaných opatrení bude teraz potrebný na premietnutie výsledkov revízie do vyššej efektívnosti verejných výdavkov a prínosov pre spoločnosť," zhodnotil vedúci misie zahraničných expertov David Coady (MMF).

 

Revízia výdavkov identifikovala opatrenia v zdravotníctve vo výške takmer 10 % z celkových výdavkov, z toho 4 % je zapracovaných v rozpočte verejnej správy pre rok 2017. V informatizácii sú opatrenia v hodnote 9 % výdavkov, v doprave za 0,05 %.

 

Plánovaná revízia vo vzdelávaní sa zameria najmä na sieť regionálnych škôl a zvýšenie atraktivity povolania učiteľa, vrátane systému odmeňovania. Vo vysokom školstve prehodnotia analytici proces akreditácie a spôsob financovania a hodnotenia výsledkov vysokoškolskej vedy. Cieľom hodnotenia verejných výdavkov na politiky práce a sociálne politiky sú opatrenia zvyšujúce zamestnanosť a znižujúce podiel obyvateľstva ohrozeného chudobou. Revízia výdavkov v oblasti životného prostredia sa zameria predovšetkým na zvyšovanie jeho kvality, avizuje MF.

 

Revízia výdavkov je spoločnou prácou jednotlivých rezortov a prebieha v úzkej spolupráci s partnerskými analytickými útvarmi na dotknutých ministerstvách - Inštitútom vzdelávacej politiky na ministerstve školstva, Inštitútom environmentálnej politiky rezortu životného prostredia a novovznikajúcim Inštitútom sociálnej politiky na ministerstve práce.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies