REPORTÁŽ: V Bratislave odhalili pamätník Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

NETKY.SK • 21 Február 2022, 14:55 • 2 min
REPORTÁŽ: V Bratislave odhalili pamätník Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

BRATISLAVA - Doterajšie spontánne vytvorené pietne miesto, pripomínajúce zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, nahradil na bratislavskom Námestí SNP trvalý pamätník. V pondelok ho slávnostne odhalili, pozrite si našu reportáž!

slovakia

left justify in out

Rodičia zavraždených sa na mieste poďakovali všetkým, ktorí sa zaslúžili o vznik pamätníka. „Ďakujeme tiež všetkým, ktorí sa snažia o to, aby sa nezabúdalo na to, čo sa stalo, a ako sa to stalo,“ dodala Zlatica Kušnírová.

 

 

Pamätník vznikol v spolupráci s rehoľou Milosrdných bratov, vlastníkom budovy, na ktorej fasáde je dielo osadené a tiež Fakultou architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, ktorej študenti a pedagógovia pracovali na umeleckom stvárnení.

 

Prečítajte si tiež: Od vraždy Jána Kuciaka ubehli 4 roky, právoplatne odsúdení sú zatiaľ len vykonávatelia a sprostredkovateľ

 

Odborný garant projektu Marián Králik objasnil, že cieľom nebolo vytvoriť ľúbivé a krásne dielo, skôr malo niesť aj niečo zo surovosti, ktorú predstavovala samotná vražda. „Otvorená rana, ktorú dielo predstavuje, symbolizuje zároveň to, čo bolo v spoločnosti pod povrchom, vrstvy a prekrytia, ktoré sa Ján svojou prácou snažil odhaliť,“ dodal Králik.

 

img

 

Iniciátor trvalého pietneho miesta, poslanec Národnej rady SR a predseda parlamentného mediálneho výboru Kristián Čekovský (OĽaNO), pripomenul, že pamätník bude pripomínať nielen pamiatku zavraždených mladých ľudí, ale aj význam slobodnej a nezávislej žurnalistiky.

 

Pamätník mali pôvodne financovať z darcovských príspevkov, projekt sa napokon rozhodol podporiť mediálny dom Ringier.

 

K téme: Pamiatku novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice si uctila prezidentka aj ostatní politici

 

Pietnou spomienkou si pamiatku zavraždenej dvojice v deň štvrtého výročia ich tragického úmrtia pripomenula aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, rovnako členovia vlády i parlamentu.

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies