Má zmysel zálohovanie plastových fliaš? Tu sú výsledky aktuálnej analýzy

NETKY.SK • 17 August 2022, 16:03 • 2 min
Má zmysel zálohovanie plastových fliaš? Tu sú výsledky aktuálnej analýzy

BRATISLAVA – Na Slovensku sa od začiatku roka vyzbieralo takmer 440 miliónov zálohovaných nápojových obalov.

slovakia

left justify in out

Výrazne kleslo množstvo plastových fliaš a plechoviek v triedenom zbere, ukázali to výsledky aktuálnej analýzy organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack. TASR o tom informovala riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai.

 

V žltých nádobách na triedený zber výrazne klesol počet nápojových obalov. Hmotnostný pokles plastových fliaš predstavuje podľa Mareka Brinzíka z OZV Natur-Pack 85,4 percenta. „Pri objemovom vyjadrení je to ešte väčší pokles. Kým v roku 2021 zaberali nápojové obaly z plastov v priemere až 30,4 percenta, do polovice roka 2022 poklesla táto hodnota na 4,15 percenta, čo predstavuje pokles o 86,3 percenta," uviedol s tým, že pri plechovkách zistili podobný pokles.

 

img

 

„Na základe najnovších dát a analýz však vidíme, že zálohovanie si v krátkom čase našlo svojich podporovateľov," podotkla Morvai. Cieľom zálohovania je dosiahnuť 90-percentnú návratnosť predaných nápojových obalov do roku 2025, recyklovať ich a využiť pri výrobe nových plastových fliaš a plechoviek. 

 

Zálohovanie funguje na Slovensku od 1. januára. V júni sa skončilo prechodné obdobie a od 1. júla tak na pultoch môžu byť len nápoje v zálohovaných obaloch. 

 

Možno vás zaujme: Aktualizácia: Policajti a hasiči aktuálne zasahujú pri obrovskom požiari v Bratislave! Neďaleko požiaru boli deti v detskom tábore



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies