REPORTÁŽ: Slovensko musí podľa Korčoka ukázať, že je adekvátnym členom EÚ

NETKY.SK • 21 Apríl 2020, 15:36 • 2 min
REPORTÁŽ: Slovensko musí podľa Korčoka ukázať, že je adekvátnym členom EÚ

BRATISLAVA - Európska politika nie je len zahraničná politika, je dôležité, aby sa Slovensko aktívne zapojilo aj do prípravy na situáciu a krízu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

slovakia

left justify in out

 

Úzka spolupráca 

Po dnešnom rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti sa na tom zhodli minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) a predseda výboru Tomáš Valášek (Za ľudí). Obaja sa zhodli, že je preto potrebná úzka spolupráca členov vlády s európskym výborom.

 

Sme súčasťou Európskej únie 

"Budem vo vláde presadzovať, aby ministri z ostatných rezortov boli pravidelne na dialógoch s týmto výborom. Ideme do dôležitých rokovaní o finančnej perspektíve, o budúcnosti EÚ. Toto nie je len zahraničná politika," povedal Korčok. Občanom Slovenska podľa neho treba vysvetľovať, že Slovensko a Brusel nie sú dva svety, ale že sa Slovensko na rozhodnutiach podieľa.

 

img

 

Spoločne riešiť uvoľnovanie opatrení 

Zároveň podotkol, že EÚ nemá imunitu na kritiku. Slovensko bude mať podľa neho jasné postoje aj k tomu, čo v EÚ funguje a čo nie. Zdôraznil potrebu spoločne sa pripraviť na uvoľňovanie opatrení a krízu v súvislosti s ochorením COVID-19. Považuje za dôležité využiť všetky dostupné nástroje a byť flexibilný aj pri čerpaní eurofonfov.

 

Slovensko musí byť silné 

Podobne to vidí aj Valášek. Pokiaľ občania nebudú vidieť, že v EÚ má aj Slovensko podiel na rozhodovaní, budú mať podľa neho nacionalisti a populisti silný argument obzerať sa po iných spoločenstvách. Za dôležité preto považuje, aby sa svojej úlohy v tejto oblasti chopili aj ostatní členovia vlády. Zdôraznil, že musíme byť krajina, ktorá dokáže EÚ meniť.

 

img

 

PVV je podľa Korčoka v poriadku 

Minister reagoval aj na kritiku programového vyhlásenia vlády (PVV) zo strany Roberta Fica (Smer-SD). Ten tvrdí, že sa dokument nevenuje dostatočne migračnej politike a chýbajú v ňom aj vzťahy napríklad s Čínou. Korčok tvrdí, že postoj k migrácii v ňom je a nadväzuje dokonca na predchádzajúcu vládu. Skonštatoval, že sa má viac hovoriť o Slovensku a v oblasti zahraničnej politiky bude uprednostňovať záujmy SR.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies