AKTUALIZOVANÉ: Igor Matovič vysvetlil, čo sa bude diať v celom okrese Nitra

NETKY.SK • 5 Január 2021, 17:11 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Igor Matovič vysvetlil, čo sa bude diať v celom okrese Nitra

Predsedu vlády Igora Matoviča mrzí správanie niektorých súčastí zdravotníctva, ktorí podľa neho hľadajú výhovorky pred tým, ako pomôcť.

slovakia

left justify in out

Matovič dodal, že situácia v Nitre je veľmi zlá a ľudia budú musieť prestať chodiť do práce. Ak by sa situácia nezmenila, týkať by sa to mohlo aj veľkých firiem ako Land Rover. „Za tejto situácie je dobré vrátiť sa ku koreňom, vrátiť sa na Oravu,“ povedal s tým, že Orava mala najväčšiu incidenciu a po troch plošných testovaniach sa podarilo Oravu zachrániť.

 

Predseda vlády zdôraznil, že potom trojica okresov bola už medzi najlepšími na Slovensku. To isté sa ide preto urobiť aj v okrese Nitra. „Jednoducho nie je inej cesty,“ povedal s tým, že fabriky nie je možné odstaviť, lebo sú súčasťou dodávateľských reťazcov a došlo by k domino-efektu.

 

6. 1. ráno vláda mimoriadne zasadne a prijme opatrenia, že ľudia v Nitre a okrese budú môcť ísť do práce len s testom nie starším ako sedem dní. Matovič vyzval, aby bojovníci proti plošnému testovaniu boli ticho. „Bohužiaľ dobrovoľné plošné testovanie nie je efektívne,“ povedal s tým, že je to aj nezodpovednosť k chorým a umierajúcim.

 

Každý 95. človek bol za ostatné obdobie v okrese Nitra pozitívne testovaný. Dodal, že aj ľudia bez príznakov vírus roznášajú a ešte nebezpečnejší sú preto, že o tom nevedia. Aj sám Matovič cítil, že nemal žiadne príznaky, keď mal COVID-19.

 

 

"Áno, dobrovoľno-nedobrovoľné testovanie," povedal s tým, že nútiť ľudí testovať ide pre ochranu životov a zdravia. Už v piatok, sobotu a nedeľu prebehne testovanie, prezradil primátor Nitry Marek Hattas.

 

Aktualizované o 17:23

Toto rozhodnutie prijali v nitrianskej nemocnici s veľkou vážnosťou a cieľom vydržať náročné chvíle. Riaditeľ nemocnice dodal, že zdravotní pracovníci sú veľmi vyťažení a na hranici možností.

 

Peter Visolajský, ktorý pôsobí ako predseda Lekárskeho odborového združenia a pôsobí aj v samotnej nitrianskej nemocnici vyzval ľudí, aby dôsledne dodržiavali všetky nariadenia.

Poprosil aj lekárov súkromných ambulancií, aby prišli pomôcť. Dodal, že plošné testovanie na Orave zabralo a verí, že to zaberie aj v okrese Nitra.

 

Marek Hattas dodal, že odberné miesta v obciach a meste Vráble je momentálne celkovo 12. Verí, že postupne sa budú pridávať ďalšie. „K dispozícii máme momentálne viac ako 100-tisíc antigénových testov,“ povedal Hattas s tým, že budú k dispozícii aj ďalšie, ak o ne požiada.

 

Šesťdesiat obcí a jedno mesto Vráble má celý okres Nitra. Matovič zdôraznil že od pondelka už do práce môžu ísť len ľudia s negatívnym testom. Vyzýva preto starostov, aby zriadili odberové miesto vo svojej obci, aby nevyšli s hanbou, že to nedokázali a ohrozili tak prácu pre svojho občana.

 

 

Aktualizované 17:39 Matovič zdôraznil že denne pretelefonuje aj 8 hodín denne a nie je pravda, že vláda je neaktívna, zdôrazňuje. „Nemyslím si, že z tohto pohľadu by som nebol aktívny,“ doplnil s tým, že konzultovali aj to, ako súkromné nemocnice pomáhajú štátnym. Doplnil, že napr. nemocnica v Galante bude nemocnica určená len na COVID.

 

Reagoval tak aj na otázku, či sa bude stavať poľná nemocnica. Dodal, že mnoho nemocníc je poloprázdnych. Vyzval súkromných vlastníkov nemocníc, aby "sa nehrali na svojich piesočkoch", pretože sú poskytovatelia starostlivosti o verejné zdravie. "Nie je to hodné človeka," dodal s tým, že nechce hádzať všetkých do jedného vreca. Matovič zdôraznil, že sú aj súkromné nemocnice, ktoré sa správajú zodpovedne, nesebecky a pomáhajú.

 

Zdôraznil, že aj hlasmi SaS sa pôjde cestou celoplošného testovania, ale od 19. novembra neboli zohnané nové testy. „My môžeme ísť hasiť len lokálne problémy,“ doplnil s tým, že nedostatok testov ohrozilo mnohé životy.

 

Matovič sa spolieha, že vicepremiér Richard Sulík nakúpi aspoň 2,6 milióna testov. Z toho odhaduje, že len desatina sa minie v Nitre i v ďalších ohniskách. Hattas sa teší, že v okrese Nitra budú tie kvalitnejšie testy, lebo by podľa neho bolo nezodpovedné testovať v tejto situácii nekvalitnými.

 

 

Premiér prezradil, že zverejní aj porovnanie, koľko pomohli štátne nemocnice a koľko súkromné. Matovič sa nazdáva, že súkromné skupiny, ktorí platia za reklamy, že ich starostlivosť je lepšia ako v štátnych nemocniciach, môžu teraz ukázať, či je to naozaj pravda.

 

Premiér je presvedčený, že situácia, keď niekto má len 20-percentne zaplnenú nemocnicu a nemocnica pár kilometrov odtiaľ je preplnená, hovorí o opaku. Nazdáva sa, že súkromníci sa tu zatiaľ správajú viac nezodpovedne.

 

Aktualizované 17:45

Matovič poprosil všetkých ľudí z Nitry, aby im odpustili, že chcú chrániť životy a zdravie. „V dnešnej dobe už mnohí vieme a poznáme ľudí, ktorí na COVID zomreli,“ povedal predseda vlády. Verí v zatnutie zubov. „Stojí to za to, ochránime životy a zdravie a ukážeme cestu aj ďalším okresom,“ dodal v odkaze ľuďom a pochválil aj trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka, ktorý ide príkladom. „Ospravedlňujem sa, že ideme do tejto povinnej formy,“ uzavrel. Pozrite, čo bude od 6. 1. aj na na hraniciach okresov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies