REPORTÁŽ: Pôdohospodárska platobná agentúra vlani vyplatila historicky najväčší počet platieb

NETKY.SK • 25 Máj 2021, 14:37 • 2 min
REPORTÁŽ: Pôdohospodárska platobná agentúra vlani vyplatila historicky najväčší počet platieb

BRATISLAVA - Pôdohospodárska platobná agentúra dosiahla vlani historicky najväčší počet vyplatených platieb, ktoré boli v počte viac, ako 78 tisíc.

slovakia

left justify in out

Pôdohospodárska platobná agentúra dosiahla vlani historicky najväčší počet vyplatených platieb, ktoré boli v počte viac, ako 78 tisíc. Zrealizovala platby z európskych poľnohospodárskych fondov, Európskeho námorného a rybárskeho fondu a zo zdrojovštátneho rozpočtu v celkovej sume takmer 767 miliárd eur. 

 


Do konca minulého roka schválila PPA žiadateľom v rámci priamych platieb takmer 335 miliónov eur. Zo schválených peňazí bolo vyplatených takmer 323 miliónov eur. Zadministrovaných bolo 53 tisíc žiadostí o poskytnutie priamych platieb, pričom sa schválilo 46 tisíc, čo predstavuje o 7 % viac ako v roku 2019.

 

Vlani bolo schválených 2 491 žiadostí na prechodnú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky, z ktorých bolo vyplatených viac ako 3,6 mil. eur. Z podporných schém viazaných priamych platieb na zvieratá boli v októbri 2020 schválené zálohové platby (preddavky) pre 6 354 žiadateľov v sume takmer 19,5 mil. eur.

 

Mohlo by vás zaujímať: Peter Pellegrini vyzval Matoviča k vysvetleniu, prečo bol vlani navýšený rozpočet SIS o 15 miliónov eur

Vyhlásených bolo päť výziev

Išlo o výzvy z Programu rozvoja vidieka SR . Jednou z nových výziev bola výnimočná dočasná podpora pre poľnohospodárov a malé a stredné podniky, ktoré sú obzvlášť zasiahnuté krízou v dôsledku ochorenia COVID-19. Podávanie a spracovanie žiadostí na túto podporu bolo realizované elektronicky.

 

Celkovo bolo v rámci projektových opatrení PRV schválených za rok 2020 až 299 žiadostí s celkovou sumou vyše 42 miliónov eur.

 

Ďalšie vyplatené sumy

Z Operačného programu rybné hospodárstvo bolo vyplatených ďalších viac ako 111 miliónov eur. V rámci štátnej pomoci a pomoci de minimis sa 3 281 oprávneným žiadateľom vyplatila suma vo výške takmer 38 miliónov eur. 68 % finančných prostriedkov bolo poskytnutých prostredníctvom plne elektronického formulára v IS - opatrenie Zelená nafta.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ: Fico o zverejnenej SMS. Bol to pokus o zosadenie Dušana K. z funkcie

 

Kontroly
Pôdohospodárska platobná agentúra vlani vykonala aj 857 kontrol za opatrenia projektových podpôr, rozpracovaných bolo 82 kontrol, ďalej 84 kontrol zameraných na organizáciu trhu a štátnu pomoc, rozpracovaných bolo 8 a až 3 109 kontrol na priame podpory, z toho ukončených 1 562.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies