Bibliu z roku 1462 vydražili za viac ako milión eur

NETKY.SK • 26 November 2019, 15:25 • 2 min
Bibliu z roku 1462 vydražili za viac ako milión eur

HAMBURG - Súkromný švajčiarsky zberateľ kúpil v pondelok na dražbe v nemeckom meste Hamburg bibliu z roku 1462 vytlačenú tlačiarenským lisom Johannesa Gutenberga

slovakia

left justify in out

Nemecký zberateľ za dvojzväzkový výtlačok zaplatil 1,05 milióna eur, uviedol aukčný dom Ketterer Kunst. Podľa hovorkyne ide o najdrahšiu bibliu, aká kedy bola v Nemecku vydražená. Jej odhadovaná cena bola milión eur.

 

img

 

Latinský výtlačok biblie vytlačili priami Gutennbergovi nasledovníci Johannes Fust a Peter Schöffer. Aukčný dom ju označil za majstrovské dielo.

 

img

 

Vynálezca kníhtlače Johannes Gutenberg sa narodil na sklonku 14. storočia a zomrel v rodnom Mainzi 3. februára 1468. V roku 1455 začal s tlačou dvojzväzkovej latinskej biblie. Tento dátum sa pre jednoduchosť uvádza ako dátum vytlačenia prvej knihy na svete.

 

img

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies