Egotron: Album, ktorý priniesol nové prvky na slovenskú rapovú scénu

NETKY.SK • 14 Október 2020, 20:06 • 2 min
Egotron: Album, ktorý priniesol nové prvky na slovenskú rapovú scénu

Je to nejaký čas, čo raper Ego vydal v poradí už svoj druhý sólo album Egotron. Nachádza sa na ňom až 20 skladieb a hosťovačky sú zo staršej aj novej školy československého rapu. Dokonca sa tu objavila spolupráca, ktorá mnohých z vás určite prekvapí.

slovakia

left justify in out

Album je po celkovej stránke podľa nás prelomový. Ego sa sám už niekoľkokrát vyjadril, že niektoré skladby majú okolo 2 minúty. Snažil sa aj na Slovensko preniesť trend z USA, kde sú takéto tracky už bežnou vecou. Cover Egotrona, aj celý buklet, nám pripadá na prvý pohľad až futuristicky. Má to svoju symboliku, o ktorej sa Ego vyjadril v našej reportáži nižšie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa JUDr. Michal Straka (@egoemo),

 

No poďme už na samotné tracky. Prvým na albume je "Môj band". Ego tu rapuje najprv o svojej skupine, o svojich fellaz, to budú hlavne parťaci zo skupiny Kontrafat (Rytmus a Yannis), s ktorými je na scéne odvtedy, ako sa začal vôbec profilovať slovenský rap. V refréne potom spomína, že jedincovi sa môže dariť, no skupina je vždy väčšia a silnejšia. V druhej slohe hovorí aj o druhej skupine vo svojom živote. Je to jeho rodina (manželka Petra a dcéry Nina a Sofia). Pokiaľ máte album, na konci skladby vás prekvapí mini skit amerického rapera 6ix9ine, ktorého začiatky kariéry sú späté so Slovenskom, a opisuje práve túto dobu.

 

 

Nasleduje "Doug Demuro", kde Ego predviedol svoje majstrovstvo. Lyrika je tvorená z jednoduchých slov, ktoré skladajú príbeh o tom, ako Ego teraz žije. Názov skladby je vlastne meno amerického automobilového youtubera, spisovateľa a obchodníka zo San Diega Douglasa DeMura. V klipe Ego jazdí na Ferrari a počas skladby si kúpi aj nové BMW.

 

 

Nás zaujala najmä sloha "Serus, respect, checkuj wrist game. Čo je wrist? Zápästie, nie fist – päsť." Veľký človek je ten, ktorý si za svoju robotu môže kúpiť čo chce, a nie bitkár, ktorého sa všetci boja.

 

Prvá hosťovačka na albume je v podaní českého rapera Paulieho Garanda. Track "Niečo nové" popisuje, že pokiaľ chceš, aby sa na teba nezabudlo, musíš ísť s dobou a vytvárať stále nové veci. Ego žije naplno a snaží sa spoznávať nové miesta a nových ľudí.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Paulie Garand (@pauliegarand),

 

Nasleduje prvá zo 6 skladieb, v ktorých Ego rapuje o ženách. "Žmurk, Zatmenie, Tok, Milenky, Bodak je*ov" (ft. @Fifop3k a Domino) a "Ex" (ft. Pil C) sú skladby, ktoré predstavujú rôzne obdobie vzťahu dvoch ľudí. Za nás je najväčšou bombou "Zatmenie", ktorá je ako stvorená pre kluby, a je možné, že časom vybuchne ako "Žijeme len raz".

 

Na ďalšej hosťovačke je aj zástupca Bratislavy Momo (skladba "Fajn"). S Egom spoločne rapujú o tom, že pokiaľ chceš v živote robiť to, čo ťa napĺňa, nie si od nikoho závislí a od nikoho si nemusíš pýtať povolenie. Rob to čo chceš, a čo ťa baví, minimálne vo svojom voľnom čase.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ᎷᎧᎷᎧ (@momo_wlk),

 

Skladbu "Trollin" nám Ego opísal v reportáži, takže k tomu povieme len toľko, že je to podobný námet ako Instagram. Slová trolovať a Instagram definujú dnešnú generáciu mladých ľudí. Pri pozornejšom pozretí zbadáte v klipe scénku podobnú tej z amerického filmu "Joker".

 

 

Predstavíme si ešte dva featuringy. Tým prvým je track "Pumpa". Téma je zrejmá už z názvu a Ego sa rozhodol zvoliť si práve toto prostredie, pretože je to súčasťou turné každého rapera. Hosťujú tu Sima a Ben Cristovao. Hudba je chytľavá a núti vás sa poriadne rozhýbať. Pripomína tak trochu typické veci, ktoré sa hrajú na oslavách alebo svadbách. Na Egovom albume by takúto vec čakal len málokto. 

 

 

Najpočetnejšou spoluprácou na albume v rámci jednej skladby je "Chief rocka". O beat sa postaral Special Beatz. Z raperov sa tu stretli Gleb, Haha Crew (Dalyb, Samey, Zayo) a Egov parťák z Kontrafaktu Rytmus. Ego tu doslova zabil, pretože vo svojej pasáži rýmuje citoslovcia. Zayo zase použije legendárnu Rytmusovu vetu a Dalyb so Sameyom dali asi jeden z ich najlepších rapov vôbec. Dalyb za nás zadelil najmä týmto rýmom: "...pre mojich fans iba poklonu, pre mojich friends domy s výhľadom ku moru." Skladbu zakončuje Rytmus ako Chief rocka.

 

 

Rytmus aj Samey sa okrem tohto featu objavujú aj na ďalších dvoch skladbách s Egom. Rytmus na veci "Doručím"Samey "Ži!". Mladú generáciu slovenských raperov zastupje na albume aj Dokkeytino ("Drzyy") so svojím typickým prejavom, ktorú sám Ego predstavuje v rozhovore s Osťom, že začína ako western. V rozhovore sa okrem iného dozviete, v ktorej veci sa objavila aj Egova manželka Peťka.

 

"Hola" je od Petra Panna, producenta rapera Kaliho. Je to netradičná maďarská spolupráca, z ktorej vznikla latino skladba. Pri tejto veci tiež očakávame, že to bude rádiový hit. Samozrejme, ak to Ego povolí niekomu hrať.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Pann (@djpeterpann),

 

"Ideš svoj" sme si nechali schválne nakoniec, pretože sa pri nej stretávame s rôznymi názormi. Pre niekoho môže byť táto skladba úplne primitívna vec, pretože sa tam opakujú slová, lenže striedajú sa tu flowy a Ego jednoduchou lyrikou poukázal práve na ne. Vzniklo potom niečo, čo ešte asi nikto na scéne takto nespravil.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies