Brazília je najvýznamnejším partnerom Slovenska v Južnej Amerike

NETKY.SK • 16 Marec 2024, 09:36 • 2 min
Brazília je najvýznamnejším partnerom Slovenska v Južnej Amerike

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok včera (15. marca 2024) prijal v Bratislave veľvyslanca Brazílskej federatívnej republiky na Slovensku Gabriela Boff Moreiru. Stretnutie bolo zamerané na posilnenie strategickej spolupráce Slovenska a Brazílie.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník M. Eštok ocenil úspešný rozvoj bilaterálnych vzťahov a záujem oboch strán o zintenzívnenie politického dialógu na najvyššej úrovni ešte v tomto roku.

Naše veľmi dobré vzťahy s Brazíliou ponúkajú mnohé príležitosti. Slovensko má záujem o ich celkové zintenzívnenie, najmä o zvýšenie hospodárskej výmeny a ďalší rast vzájomných investícií, a to aj prostredníctvom uzavretia nových bilaterálnych dohôd vo viacerých oblastiach,“ povedal M. Eštok s tým, že Brazília je pre Slovenskú republiku najvýznamnejším politickým a ekonomickým partnerom v Južnej Amerike.

Vývoz SR do Brazílie sa za posledné tri roky viac ako zdvojnásobil. Aj v tejto súvislosti plánuje Slovensko posilniť ekonomické aktivity vrátane podnikateľských misií slovenských firiem do Brazílie.

Zástupcovia Slovenskej republiky a Brazílskej federatívnej republiky diskutovali taktiež o otázkach regionálneho a medzinárodného diania. Z pohľadu Brazílie je prioritou vytvorenie vhodných politických podmienok, aby sa čo najskôr mohli začať mierové rokovania medzi všetkými zúčastnenými stranami. 

Štátny tajomník M. Eštok zároveň informoval brazílskeho partnera o pripravovanom spoločnom rokovaní vlád Slovenska a Ukrajiny, ktoré sa má uskutočniť v apríli tohto roka, a aj o témach konkrétnych vlajkových projektov slovenskej podpory pre Ukrajinu.

Marek Eštok a Gabriel Boff Moreira sa venovali rovnako oblastiam multilaterálnej spolupráce a vzájomnej podpore kandidatúr do medzinárodných organizácií.

Oceňujeme angažovanosť a významnú úlohu, ktorú Brazília zohráva na medzinárodnej scéne v prospech multilateralizmu, mierového riešenia konfliktov a dodržiavania ľudských práv, čo sa prejavuje aj v rámci jej členstva a súčasného predsedníctva v zoskupení G20, uzavrel štátny tajomník M. Eštok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: MZV SR, Štátny tajomník Marek Eštok s veľvyslancom Gabrielom B. Moreirom. (www.mzv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies