REPORTÁŽ Nebojsa ovládol dosky SND, ale nie sám. Dostal družku!

NETKY.SK • 12 Jún 2022, 17:00 • 2 min
REPORTÁŽ Nebojsa ovládol dosky SND, ale nie sám. Dostal družku!

Príbeh smelého chlapca menom Nebojsu pozná niekoľko generácií a vďaka Ľubomírovi Feldekovi v súčasnosti ovládol dosky našej prvej divadelnej scény – bratislavského SND.

slovakia

left justify in out

 

 

Nakoľko v divadle už hrajú rozprávku Lomidrevo, tvorcovia začali uvažovať, že by to chcelo ženský element, a tak Nebojsovi našli adekvátnu partnerku Marušku a rozprávka teda hovorí aj o putovaní, na ktorom stretli nielen dvanásť mesiačikov. Rozprávka očarila všetkých účinkujúcich, lebo im priniesla mnoho pekných a farebných podnetov aj vďaka bábkam a scénografii Františka Liptáka, pod krásne kostýmy sa podpísala Katarína Hollá.

 

img

 

Skvelá veselá hudba, ktorá ponúkla príležitosť na spev aj hercom, u ktorých nie je samozrejmosťou, pochádza z pera Juraja Haška a choreografiou hercov i divákov potešila Eva Burdová. Autorský rukopis majstra Ľubomíra Feldeka pretavil do režijnej poetiky Ondrej Spišák a Ľubomír Feldek netajil nadšenie nad bravúrnou prácou potomka svojho kamaráta, už zosnulého Karola Spišáka.

 

img

 

V diele sa prelína viacero andersenovských klasických rozprávok prostredníctvom putovania Marušky a Nebojsu, ktorý toho musí veľa zažiť, aby sa naučil nebáť sa. Ako mu v tom pomôže Maruška a či sa to vôbec podarí – o tom všetkom je táto divadelná rozprávka s pesničkami.

 

Čo nám prezradili účinkujúci a autor?

 

Monika Hilmerová – ideál všetkých svokier na svete zo seriálu Oteckovia – si strihla postavu strigy a macochy v jednom. A čo ju zaujalo na tejto postave?

 

img

 

„Mnohotvárnosť postavy, ktorá sa musí vyrovnávať s tým, že starne a nahrádza ju niekto mladší a krajší,“ prezrádza Monika.  Ako sa vyrovnáva so starnutím ona sama? Odpoveď nájdete v reportáži a zaručene vás pobaví.   

 

img

 

Janka Kovalčíková sa ujala postavy Marušky a povie, či bola v zime na jahody, teraz by to mala ľahšie, nakoľko je jahodová sezóna. Pospomínala aj na hru Lomidrevo, kde stále účinkuje a zadala matematickú úlohu, aby sme si vyrátali, ako dlho. Okrem toho nás zaujímal jej názor na prepojenie dvoch a dokonca viacerých rozprávok do jednej, ale aj používanie smatfónov v klasických rozprávkach.

 

img

 

Janka Maruška si myslí, že „ je to potrebné, netreba sa tomu brániť, doba ide ďalej.“ Čo chystá nám neprezradila, lebo ešte nemôže.

 

Autor Ľubomír Feldek napísal pôvodne len hru Nebojsa, ale napokon bol oslovený zakomponovať do príbehu viacero rozprávok. Ako to vníma?

 

„Bol to skvelý nápad režiséra Spišáka, keďže vo svete sa všeobecne kritizuje, že všade je v pozíciách väčšina mužov,“  začína zaujímavú odpoveď Ľubomír Feldek, ale zároveň dodáva aj inú teóriu a tú už si pozrite v reportáži. Okrem toho prezrádza aj filozofiu detského diváka, ktorý sa aktívne zapája do divadelnej hry.

 

img

 

V závere prezradí, čo nové chystá. V divadle mu zobrali ďalšiu hru, ktorá sa čoskoro začne nacvičovať, ale taký nácvik trvá dlho, tak si na záver neodpustil štipľavú poznámku.

 

img

 

Ivan Vojtek si zahral mesiac Jún, vraj teplejší už nebol voľný, ale s postavou je stotožnený. Prečo mu táto rozprávka na prahu  šesťdesiatky priniesla obrovskú radosť, prezradí v rozhovore. Na záver snáď ešte toľko, že Nebojsu si zahrá skvelý Richard Autner, s ktorým sme rozhovor uverejnili nedávno.  

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies