AKTUALIZOVANÉ: REPORTÁŽ: Ján Budaj chce menej odpadu z politických letákov

NETKY.SK • 9 September 2020, 18:41 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: REPORTÁŽ: Ján Budaj chce menej odpadu z politických letákov

Minister životného prostredia hovoril v reportáži aj o tom, ako sa ho určití ľudia snažia vydierať.

slovakia

left justify in out

Ján Budaj, ktorý bol nedávno ocenený aj predsedom parlamentu Borisom Kollárom, sa v minulosti angažoval aj ako občiansky a ekologický aktivista. Je presvedčený, že keď už aj obchodný reťazec upúšťa od tlače reklamných materiálov, príkladom v boji proti vytváraniu takéhoto odpadu resp. vizuálneho smogu musia ísť aj politické strany, ktoré by mali výrazne obmedziť letáky a bilbordy.

 

Minister chce hľadať poslancov, ktorí by podporili novelu zákona, aby sa zákaz politickej reklamy rozšíril aj na bilbordové kampane a letáky.

 

 

Politická reklama by sa mohla vysielať aj počas kampane v rámci volieb do orgánov územnej samosprávy. S možnosťou, ktorú pripúšťa návrh novely zákona o volebnej kampani vláda súhlasila.

 

Návrh predložili Roman Foltin (SaS), Juraj Šeliga (Za ľudí), Kristián Čekovský (OĽANO), Monika Péter (Sme rodina), Miroslav Žiak (SaS), Jarmila Halgašová (SaS) a Radovan Sloboda (SaS). Vysielací čas by tak mohli získať aj kandidáti na predsedu samosprávneho kraja, primátora mesta, starostu obce i politická strana. Umožní sa aj vysielanie reklamy kandidátov na poslancov.

 

 

Keďže sa podľa predkladateľov regionálne a lokálne médiá nesmú zapájať vo vysielaní politickej reklamy, navrhujú, aby tak mohli RTVS a iný vysielateľ s licenciou. Malo by ísť o najviac 20 hodín času na politickú reklamu v rádiu a najviac 20 hodín v televízii.

 

Vysielateľ by mohol vyhradiť vysielací čas na diskusné programy aj vo voľbách do orgánov územnej samosprávy. Rade pre vysielanie a retransmisiu by musel 30 dní pred začiatkom vysielania predložiť projekt programu.

 

 

Podobne to funguje pri voľbách do NR SR, Európskeho parlamentu či pri prezidentských voľbách. Zákon by mohol začať platiť od 1. januára 2021.
 

S návrhom nesúhlasí Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Vzhľadom na počet kandidujúcich subjektov v komunálnych a krajských voľbách, ktorý je niekoľkonásobne vyšší v porovnaní s ostatnými voľbami, vníma navrhovanú novelu ako nevykonateľnú. Rovnako najbližšie voľby už majú byť spojené, čo rovnako podľa ZMOS môžu situáciu skomplikovať.

 

 

Vydieranie

Minister Ján Budaj informoval aj o tom, že ho mal ktosi vydierať pre jeho zdravotný stav. Myslí si, že súvis je s biznisom, ktorý odhalili audity na ministerstve životného prostredia.

Šéf envirorezortu sa pred rokom totiž podrobil operácii obličiek, pretože na jednej z nich mal cystu. Budaj tvrdí, že bol zastrašovaný neznámym mužom. Vydierať ho mal tým, že zverejní jeho zdravotné dokumenty o operácii.

 

Podivné otázky

Nazdáva sa, že dokumenty môžu pochádzať zo zdravotnej poisťovne, v ktorej je klientom. "Opakuje sa mi, že dokonca niektoré médiá, ktoré sú s tým istým majiteľom, v ktorej som poisťovni, spojené, respektíve je ich vlastníkom, tak mi kladú tú istú otázku tým istým spôsobom ako neznámy vydierač," zdôraznil s tým, že na jeho rezorte sa vyšetrujú kauzy, ktoré majú viesť k vplyvným oligarchickým skupinám. Prisľúbil, že ak to nebude prekážať vyšetrovaniu, praktiky k biznisom zverejní.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies