Do vzduchu sa vznieslo prvé lietadlo na elektrický pohon

NETKY.SK • 11 December 2019, 18:10 • 2 min
Do vzduchu sa vznieslo prvé lietadlo na elektrický pohon

RICHMOND - V druhej najväčšej krajine sveta absolvovalo svoj prvý let plne elektronické lietadlo, ktoré je určené na komerčné lety.

slovakia

left justify in out

Upravený hydroplán DHC-2 de Havilland Beaver spoločnosti Harbour Air lietal v dnešných hodinách nad mestom Richmond pri Vancouveri. Vznášal sa tu tri minúty, než sa otočil a pristál na rieke Fraser.

 


Pilotom a jedinou osobou na palube stroja bol zakladateľ spoločnosti a jej šéf Greg McDougall. "Bolo to dobré, ako Beaver na elektronických steroidoch. Bolo to hladké a o dosť tichšie ako s piestovým motorom, to je jasné," vyjadril sa McDougall bezprostredne po lete. Utorkový let bol pre "e-lietadlo" prvým z desiatok testov v dvojročnom procese na získanie licencie pre komerčné použitie.

 


Harbour Air spolupracovala so spoločnosťou MagniX, s ktorou navrhla pohonný systém lietadla. Stroj poháňajú lítiovo-iónové batérie schválené americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA), ktoré sa používali aj na Medzinárodnej vesmírnej stanici. "Samozrejme, je to prototyp, ale vo všetkých ohľadoch je to špičkové technické zariadenie. Čo je trochu ironické, keď vezmete do úvahy, že kostra lietadla, ku ktorej je to pripojené, je vlastne o rok mladšia ako ja - má 62 rokov," vysvetlil McDougall.

 

img


Podľa šéfa MagniX Roeia Ganzarského sa test vpíše do histórie ako začiatok veku elektrického letectva a e-lietadlo podľa neho spôsobí revolúciu v tom, ako ľudia cestujú. Lety na krátke a stredné vzdialenosti budú podľa neho úspornejšie ako jazda autom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona