Milan Krajniak presadzuje právo, aby ťažko pracujúci mohli ísť do dôchodku skôr

NETKY.SK • 4 December 2020, 08:34 • 2 min
Milan Krajniak presadzuje právo, aby ťažko pracujúci mohli ísť do dôchodku skôr

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny mal vo štvrtok zásadný prejav k sociálnym právam na Slovensku. Hovorí o troch nových právach.

slovakia

left justify in out

Nominant hnutia SME RODINA je presvedčený, že sociálne práva musia byť zachované, ba dokonca aj rozšírené. Hnutie Borisa Kollára preto podľa Krajniakovych slov chce dosiahnuť v tejto oblasti tri dôležité body. Prvý sa týka práva odísť do dôchodku skôr.

 

 

„Predstavte si robotníka v automobilke alebo ženu pracujúcu v domove sociálnych služieb. Obaja ťažko pracujú a to vplýva na ich zdravie. Presne pre týchto ľudí zavádzame ústavné PRÁVO, že budú môcť odísť po odpracovaní určitého počtu rokov a nebudú musieť pracovať až do veku 62, 63 či 64 rokov ako doteraz,“ vysvetlil aj na sociálnej sieti.

 

Krajniak dodal, že ich návrhom je, aby to „bolo buď 40 rokov, alebo aby to bolo stanovené podľa profesií, alebo podľa priemerného veku dožitia podľa profesií“. Nazdáva sa, že je k tomu nevyhnutná odborná a celospoločenská diskusia.

 

Kollárovci chcú aj ďalšie právo v tejto oblasti. „Nikto nesmie byť diskriminovaný pri vyplácaní dôchodku iba preto, že venoval časť svojho života výchove detí. Zavádzame právo takýchto rodičov, aby mali spravodlivý dôchodok,“ vysvetlil s tým, že nebude možné obchádzanie.

 

 

„Podľa nášho návrhu sa starostlivosť o dieťa bude počítať za obdobie, ktoré stanovuje zákon, čiže od narodenia dieťaťa,“ vysvetlil s tým, že čím viac ženy pracovali, „tým menší dôchodok majú“.

 

Minister práce napokon aj v pléne Národnej rady SR vysvetlil aj tretí princíp. Právo pracujúcich časťou odvodov a daní „prispievať priamo svojim rodičom, ktorí sú na dôchodku“. Nazdáva sa, že Sociálna poisťovňa by mala strpieť, že dostane menej. „Jednoznačne treba viac peňazí pre rodičov, ktorí vychovali pracujúce deti a radšej menej peňazí pre štát,“ uzavrel Krajniak s tým, že išlo by o právo, nie povinnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies