Dočasný prezident PZ SR sa vyjadril k protivládnym protestom

NETKY.SK • 15 December 2020, 14:16 • 2 min
Dočasný prezident PZ SR sa vyjadril k protivládnym protestom

BRATISLAVA - Dočasný prezident PZ SR Kovařík i riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave hovoria o viacerých priestupkoch.

slovakia

left justify in out

Ako sme už informovali, v sobotu 12. 12. 2020 sa na Hodžovom námestí konal ďalší protest proti vláde Igora Matoviča a proti pandemickým opatreniam.

Väčšina z protestujúcich nemala na sebe ochranné rúška.

 

Teraz sa nielen k tomuto protestu vyjadril Peter Kovařík, dočasný prezident Policajného zboru Slovenskej republiky.

Keďže na poslednom proteste sa zúčastnili aj poslanci NR SR za ĽSNS Marian Kotleba a Milan Mazurek, europoslanec Milan Uhrík (ĽSNS) či bývalý parlamentný poslanec Peter Marček.  

 

Tí taktiež porušovali platné právne predpisy a ani jeden z uvedených nemal počas celého protestu na sebe rúško. Povinnosť nosiť na verejnosti ochranné rúško pritom na Slovensku nik nezrušil. 

 

Dočasný prezident Policajného zboru Peter Kovařík hovorí, že verejný činitelia, ktorí sa na týchto protestoch zúčastňujú nebudú mať žiadnu výnimku. 

 

Čítajte tiež: Organizovaný protest proti vláde Igora Matoviča rozpustili obrnené policajné zložky

 

Protestujúci sa podľa jeho slov dopúšťajú priestupkov na úseku zdravia, života a na úseku civilnej ochrany tým, že sa nelegálne zhromažďujú.

Polícia sa snaží identifikovať najmä osoby, ktorých správanie prekročilo rámec akceptovateľnosti. 

 

"Je mi veľmi ľúto, že keď zdravotníci s vypätím síl zachraňujú životy, isté osoby s politickými cieľmi vytvárajú priestor na rozširovanie chorôb. Poslanci nemajú v tomto smere žiadnu výnimku. Je len otázka dôkazov v konkrétnom trestnom konaní, ako sme ďaleko," uviedol Peter Kovařík.

 

Ďalej spresnil, že v súčasnosti je z podnecovania obvinená jedna v minulosti verejne činná osoba. 

 

img

 

 

Polícia podľa Kovaříka pri zásahoch počas týchto zhromaždení rešpektuje zásady primeranosti a v prvom rade reaguje na to, akým spôsobom sa dav správa.

 

"Každá akcia vyvoláva reakciu. Mali sme operatívne informácie, že sa chystajú provokácie vo vzťahu k PZ. Zúčastňujú sa na tom extrémistické, polovojenské skupiny, ľudia z ultras, ktorí chcú vyvolávať nepokoje," reagoval dočasný policajný prezident.

Zároveň pripustil, že vníma tlak verejnosti na dôraznejšie zásahy PZ voči protestujúcim.

 

Údaje z Bratislavy

 

K protestom sa taktiež vyjadril aj riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Adrian Pavlík, Podľa neho, polícia vedie zo sobotného protestu trestné konanie pre podozrenie z drogovej trestnej činnosti a v jednom prípade za trestný čin nebezpečného vyhrážania policajtovi.

 

Regionálnym úradom verejného zdravotníctva bolo postúpených 28 priestupkov. „Ďalej boli zistené dva priestupky, a to nosenie chladných zbraní na verejnosti,“ dodal riaditeľ Pavlík.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona