Počas Mesiaca autorského čítania sa v Prešove predstavia nórski spisovatelia

NETKY.SK • 17 Júl 2023, 10:45 • 2 min
Počas Mesiaca autorského čítania sa v Prešove predstavia nórski spisovatelia

Prešov 17. júla (TASR) - Celkovo 16 spisovateľov z Nórska sa v Prešove predstaví v rámci Mesiaca autorského čítania 2023. Podujatie sa uskutoční od pondelka do 2. augusta, vždy od 19.00 h v hudobnom klube Stromoradie. Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove ho organizuje druhý raz. TASR o tom informovala Michaela Demková z útvaru metodickej, projektovej činnosti a špeciálnych služieb krajskej knižnice.

slovakia

left justify in out

"Je pre nás potešením aj výzvou opäť hostiť toto medzinárodné podujatie. Naším cieľom je nepodliezť nastavenú úroveň a prilákať na literárne večery čo najpestrejšie publikum," zdôraznila Iveta Hurná, riaditeľka krajskej knižnice, ktorá festival spoluorganizuje s OZ Slniečkovo.

Úvod večera vždy patrí zástupcom českej či slovenskej literárnej scény. Slova sa následne zhostia autori reprezentujúci krajinu čestného hosťa festivalu, ktorou je v tomto roku Nórsko. Počas letných večerov si publikum vypočuje čítanie autorov naživo v ich rodnom jazyku, s prekladom v pozadí. 

Moderované besedy poskytnú prítomným priestor nahliadnuť aj za oponu ich súkromných životov. Spoločné nórsko-slovensko-české večery odštartuje v pondelok český stand-up komik Pavel Tomeš. Prvý kamienok do mozaiky Nórska vloží autorka dvoch románov a knihy pre deti Camilla Boksle. Leto v Prešove osviežia aj ďalší nórski spisovatelia.

Českú a slovenskú literárnu scénu budú napríklad reprezentovať Juraj Kuniak, Ján Novák, Alena Brindová, Rastislav Puchala, Petra a František Hruškovci a ďalší. Knižnica si okrem mesiaca autorského čítania pripravila aj ďalšie letné podujatia.

"Deväť prázdninových týždňov bude u nás spätých s obľúbeným podujatím pre deti Prečítané leto. Čítanie z kníh a hravé tvorivé dielne majú špeciálny cieľ, a to podporiť u detí chuť čítať aj v čase letných prázdnin," uviedla Hurná s tým, že pre dospelých sú určené tvorivé dielne, ktoré budú venované upcyklácii formou pletenia zo starých novín. Knižnica počas prázdnin verejnosti sprístupní aj dve nové výstavy.

V pondelok to bude v Centre regionálnych dokumentov vernisáž autorskej výstavy Jany Kánovej s názvom Krajina.

Tiché putovanie, výstavu zapožičanú z medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana, sprístupnia verejnosti v auguste v Detskej knižnici Slniečko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Mesiac autorského čítania Prešov / Facebook
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies