Režisér Andrej Michalkov-Končalovskij dostane Rad Čestnej légie

NETKY.SK • 20 September 2011, 17:12 • 2 min
Režisér Andrej Michalkov-Končalovskij dostane Rad Čestnej légie

Režisér Andrej Michalkov-Končalovskij dostane Rad Čestnej légie

slovakia

left justify in out

img

Laureátom vysokého francúzskeho štátneho vyznamenania - Radu Čestnej légie - bude už čoskoro ruský filmár Andrej Michalkov-Končalovskij (74).
Rodák z Moskvy, ktorý je synom významného sovietskeho literáta Sergeja Michalkova - mimochodom autora textu štátnej hymny bývalého ZSSR, a poetky Natalie Končalovskej, si vo štvrtok prevezme ocenenie z rúk prezidenta medzinárodného filmového festivalu v Cannes Gillesa Jacoba.
Niekdajšieho žiaka slávneho filmára Michaila Romma ocenili už za krátkometrážny debut Chlapec a holub na festivale detských filmov v Berlíne (1961). Scenáristicky sa potom spolupodieľal na Tarkovského debute Valec a husle, ako aj jeho slávnych snímkach Ivanovo detstvo a Andrej Rublev.
Vlastný hraný celovečerný debut režisér nakrútil pod názvom Prvý učiteľ v roku 1965. Išlo o adaptáciu literárnej predlohy Čingiza Ajtmatova. Jeho ďalší film Príbeh Asji Klačinovej, ktorá milovala, ale nevydala sa (1966) putoval na dve desaťročia do trezoru.
Za neoficiálne najlepší film v ruskom jazyku je označovaná Končalovského adaptácia Čechovovho Uja Váňu (1970). Kredit nielen doma, ale aj v zahraničí si tvorca upevnil filmami Romanca o zaľúbených (1974) a Sibiriáda (1979) - druhý bol ocenený osobitou cenou poroty festivalu v Cannes.
Režisér, ktorý sa napriek udeleniu titulu Národný umelec RSFR v roku 1980 rozhodol o krátky čas neskôr pre život v emigrácii a pokračoval vo filmárskom remesle v USA, pochádza z jednej z najslávnejších umeleckých rodín Ruska.
Končalovského pradedom bol totiž slávny maliar Vasilij Surikov, jeho starým otcom takisto známy maliar Piotr Končalovskij. O osem rokov mladším bratom Končalovského nie je nikto iný, ako oscarový režisér Nikita Michalkov, aktuálne šéf medzinárodného filmového festivalu v Moskve i zväzovej organizácie ruských zamestnancov v kinematografii. Michalkov sa laureátom Radu Čestnej légie stal už v roku 1991.
Z hollywoodskych prác Andreja Michalkova-Končalovského možno spomenúť napríklad Expres do pekla (1985) alebo Tango a Cash (1989).
Po návrate do Európy nakrútil v rusko-francúzskej koprodukcii pozoruhodné snímky Sliepočka jarabá (1994) a Dom bláznov (2002).
Umelec má na konte medzičasom aj celý rad operných inscenácií v Európe i USA, či filmový muzikál na motívy Čajkovského Luskáčika (2008).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies