ROZHOVOR: Štát nemá právo rozhodovať o tom, čo je správnym modelom rodiny, tvrdí Irena Bihariová

NETKY.SK • 17 Apríl 2021, 09:45 • 2 min
ROZHOVOR: Štát nemá právo rozhodovať o tom, čo je správnym modelom rodiny, tvrdí Irena Bihariová

BRATISLAVA – Líderka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová v rozhovore pre Netky.sk priblížila, ako vníma hnutie prípadné referendum o skrátení volebného obdobia súčasnej vláde Eduarda Hegera, čo signalizuje hlasovanie koaličných poslancov s Kotlebovcami či narastajúce napätie v spoločnosti týkajúce sa hodnotových otázok.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zber podpisov k prípadnému referendu organizované Konfederáciou odborových zväzov (KOZ), strán Smer-SD a Hlas-SD je takmer na konci. Podľa informácií sa tomuto „triu“ podarilo vyzbierať 400-tisíc podpisov.

 

Aj napriek narastajúcim volebným preferenciám v prieskumoch, sa Progresívci do iniciatívy nezapojili. Bihariová vysvetlila, že ich cieľom nie je skrátiť volebné obdobie súčasnej vláde a už vôbec nie pomáhať Robertovi Ficovi či Petrovi Pellegrinimu.

 

„Ak bude schválené a prezidentka referendum vyhlási, je to ústavné právo občanov. Nemyslím si, že by sme im v tom mali brániť alebo ostrakizovať ľudí, ktorí ho podporia,“ skonštatovala líderka PS.

 

Tiež odsúdila strašenie ľudí vyjadreniami, že ak vláda padne, hrozí návrat mafie k moci. „Ak sa budeme do nemoty báť Fica, tak rovno zrušme voľby a nechajme tam Igora Matoviča, ktorý výdatne pomáha posilňovať pozíciu lídrov strany Smer a Hlas,“ zhodnotila.

 

 

Vytváranie koalície nie je na stole

Bihariová zdôraznila, že aktuálne nemajú záujem spájať sa a vytvárať nejakú koalíciu s inou politickou stranou, ako tomu bolo pred minuloročnými parlamentnými voľbami. Nič však nevylúčila, keďže do riadnych volieb ostávajú ešte tri roky a situácia sa môže v budúcnosti zmeniť.

 

Ich cieľom je stať sa atraktívnym politickým subjektom, ktorý v nasledujúcich voľbách dokáže poriadne „zamiešať karty“. „Chceme ukázať, že sme tu pre tých, ktorí zdieľajú naše hodnoty,“ povedala líderka.

 

Zdôraznila, že od ľavicovej konkurencie strán Smer-SD a Hlas-SD, ktoré tiež presadzujú sociálnu politiku, sa odlišujú svojim progresívnym vnímaním. Namiesto míňania verejných peňazí, uprednostňujú investície.

 

„Iba to nám prinesie kvalitnejšie školstvo, zdravotníctvo či pripravenejšiu a kvalifikovanejšiu pracovnú silu. Len takto sa môže krajina rozvíjať a posúvať sa ďalej.“ povedala Bihariová.

 

Zdôraznila, že je nevyhnutné skvalitniť služby, hradené z daní a odvodov. Prioritou PS je sfunkčniť štát tak, aby sa na neho mohla obrátiť aj tá časť obyvateľstva, ktorá bola dlhé roky ignorovaná. Medzi nimi sú slobodné matky či rodiny, ktoré sa ocitli v neľahkých situáciách.

 

Hodnotové otázky démonizujú verejnosť

Bihariová ostro skritizovala hlasovanie koaličných poslancov parlamentu s Kotlebovcami o údajne správnom modely rodiny žena – matka, otec - muž. Otváranie takto citlivých tém označila za veľmi znepokojujúce.

 

„Hovorí to aj o tom, čím táto časť poslancov žije v čase veľmi vážnej epidemickej situácie. Tieto veci sú výsostne osobné, do ktorých by štát nemal vstupovať. Prijatie takéhoto zákona sa veľmi drasticky dotkol ľudí rovnakého pohlavia, ktorí spoločne vychovávajú svoje deti. Je to narúšanie ich status quo,“ okomentovala predsedníčka.

 

Ako tvrdia niektorí poslanci z hnutia OĽaNO, ide iba o otváranie témy, ktorá je na stole a treba o nej rozprávať. Takéto vysvetlenie však Bihariová odmieta.

 

„Už 15 rokov počúvam ako idú otvárať diskusiu. V tomto momente si nič iné neželám, len aby títo ľudia už žiadnu diskusiu neotvárali,“ vyslovila sa líderka Progresívcov. Doplnila, že túto veľmi citlivú tému sprevádzajú lži, ktoré neublížili iba dotknutým osobám, ale aj negatívne narušili spoločenský diskurz.

 

Šírenie nenávisti prináša politické body

Na margo zvýšeného napätia a neznášanlivosti v spoločnosti ťaží práve hnutie ĽSNS. Bihariová však pripomenula, že takáto agenda nebola ich prioritou. Podľa nej Marian Kotleba iba zistil, že vyjadrenia o “búraní chatrčí a urobenia poriadku s parazitmi“ mu prinesie politické body a rétoriku si osvojil. 

 

Dodala, že agresívne statusy či výroky si žiaľ osvojili aj iné politické strany. Zdôraznila, že podobného vytĺkania politického kapitálu bola spoločnosť svedkom aj v čase pandémie. Kotlebovci počas druhej vlny pravidelne ľudí vyzývali k nedodržiavaniu epidemických nariadení, čím ohrozili bezpečnosť a zdravie občanov.

 

Tiež pripomenula situáciu spred Vianoc, kedy členovia OĽaNO priznali, že aj napriek odporúčaniam nesprísnili vtedy platné opatrenia, pretože sa obávali protestov. „V čom sú teda lepší ako Kotlebovci, ktorí rovnako ohrozovali ľudí pre vidinu vlastnej popularity?“ pýta sa Bihariová. 

 

Líderka PS tiež viackrát priznala, že aj ona sama sa stáva terčom nenávistných prejavov. Hovorí, že takéto slovné útoky si nepripúšťa, práve naopak, snaží sa z nich vyjsť posilnená.

 

„Ja to nezverejňujem preto, aby som sa oplačkala a cítila sa ako obeť. Chcem sa prihovárať ľuďom, ktorí sú aj v inom kontexte osočovaní a potýkajú sa s istou mierou skrivodlivosti, aby nestrácali vieru a nádej,“ povedala Bihariová.

 

Presadzuje hľadanie spoločných ciest a spôsobov spolunažívania medzi majoritou a minoritou. Upozornila, že pestovanie nenávisti medzi skupinami obyvateľstva môže zapríčiniť rozpad spoločenskej súdržnosti.  

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR: Igor Matovič je geopoliticky dezorientovaný. Stal sa užitočným idiotom Ruska, hovorí líderka Progresívcov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies