Ľudia sa vrátia na mesiac, bude medzi nimi aj žena. Artemis nadviaže na misie Apollo, bude však pokračovať aj na Mars

NETKY.SK • 14 Apríl 2024, 16:00 • 2 min
Ľudia sa vrátia na mesiac, bude medzi nimi aj žena. Artemis nadviaže na misie Apollo, bude však pokračovať aj na Mars

Program Artemis je séria postupne komplexných misií, ktorých cieľom je zabezpečiť udržateľnú ľudskú prítomnosť na Mesiaci do konca desaťročia. Program je pomenovaný po gréckej bohyni Artemis, dvojča Apolla, a snaží sa pokračovať v dedičstve pristátia Apolla na Mesiaci.

slovakia

left justify in out

Keď ľudstvo opäť hľadí na Mesiac, program Artemis agentúry NASA stojí v popredí tejto novej éry prieskumu Mesiaca. S ambicióznym cieľom pristáť prvú ženu a ďalšieho muža na Mesiaci nie je Artemis len misiou, je to odrazový mostík pre budúcnosť vesmírneho prieskumu.

Program Artemis je séria postupne komplexných misií, ktorých cieľom je zabezpečiť udržateľnú ľudskú prítomnosť na Mesiaci do konca desaťročia. Program je pomenovaný po gréckej bohyni Artemis, dvojča Apolla, a snaží sa pokračovať v dedičstve pristátia Apolla na Mesiaci.

Historická misia

Artemis II má byť historickou misiou, ktorá predstavuje prvý let s posádkou na Mesiac od éry Apolla. Táto misia, ktorá sa má spustiť v blízkej budúcnosti, bude mať posádku štyroch astronautov vrátane kanadského nováčika na obežnej dráhe Mesiaca. Táto misia slúži ako kritický krok pri testovaní systémov a schopností potrebných na pristátie astronautov na mesačnom povrchu.

Posádka vybraná pre Artemis II je zmesou skúseností a nových talentov. Astronauti NASA Reid Wiseman, Christina Koch a Victor Glover spolu s astronautom Kanadskej vesmírnej agentúry Jeremym Hansenom sa vydajú na túto monumentálnu cestu. Ich kombinovaná odbornosť a svieža perspektíva Hansena sľubujú, že z Artemis II bude misia, ktorú si budete pamätať.

NASA sa nezameriava len na misie, ale aj na inovácie potrebné na ich podporu. Jedným z takýchto vývojov je vytvorenie nového časového štandardu pre Mesiac, kde sekundy utekajú rýchlejšie ako na Zemi. Tento štandard lunárneho času pomôže synchronizovať operácie na Mesiaci a Zemi, čím uľahčí lepšiu komunikáciu a koordináciu.

Život na mesiaci

Život na Mesiaci predstavuje jedinečný súbor výziev, ktoré je potrebné prekonať, aby sa vytvorila udržateľná ľudská prítomnosť. Mesiac zažíva drastické teplotné výkyvy, od extrémne horúceho počas lunárneho dňa až po krutý chlad počas lunárnej noci. Nedostatok atmosféry znamená vystavenie vesmírnemu vákuu, ktoré môže spôsobiť značné problémy ľuďom aj zariadeniam.

Gravitácia Mesiaca je len asi jedna šestina zemskej, čo môže viesť k dlhodobým zdravotným problémom, ako je svalová atrofia a strata hustoty kostí. Bez ochrannej atmosféry je povrch Mesiaca bombardovaný intenzívnym slnečným žiarením, ale aj kozmickým žiarením, ktoré môže byť pre človeka škodlivé.

Mesiac neustále zasahujú mikrometeority, ktoré môžu poškodiť biotopy a zariadenia. Na ochranu pred týmito vysokorýchlostnými časticami je potrebné účinné tienenie. Lunárny prach alebo regolit je jemný a abrazívny. Môže priľnúť k povrchom a spôsobiť opotrebovanie zariadení a biotopov. Zdravotné riziko predstavuje aj pri vdýchnutí kozmonautmi.

Potrebná infraštruktúra

Izolácia a uzavretie života v malých priestoroch ďaleko od Zeme môže mať psychologický dopad na astronautov. Udržiavanie duševného zdravia je rozhodujúce pre dlhodobé misie. Vytvorenie sebestačného prostredia, ktoré môže dlhodobo podporovať ľudský život, je zložitá úloha. To zahŕňa produkciu potravín, vody a kyslíka a nakladanie s odpadom.

Budovanie infraštruktúry na Mesiaci si vyžaduje materiály a stavebné techniky, ktoré odolajú mesačnému prostrediu. Preprava materiálov zo Zeme je drahá, takže kľúčovým zameraním je využívanie zdrojov in-situ.

Zabezpečiť, aby bola lunárna kolonizácia ekonomicky životaschopná, je výzvou. To zahŕňa náklady na dopravu, výstavbu biotopov a systémy podpory života.

Tieto výzvy sa riešia prostredníctvom výskumu a vývoja technológií v rámci úsilia, akým je napríklad program Artemis NASA, ktorého cieľom je vrátiť ľudí na Mesiac a prípadne vytvoriť udržateľnú prítomnosť. Prekonanie týchto prekážok je nevyhnutné pre budúcnosť prieskumu Mesiaca a širšie ciele ľudského cestovania do vesmíru.

Nová éra

Misie Artemis sú navrhnuté tak, aby boli pokročilejšie a udržateľnejšie v porovnaní s misiami Apollo. Kozmická loď Orion má o 50 % väčší obývateľný priestor ako kozmická loď Apollo, čo umožňuje viac miesta pre posádku, úlohy a zásoby.

Zatiaľ čo misie Apollo prepravovali troch astronautov, misie Artemis môžu prepravovať štyroch, čím sa zvyšuje kapacita pre vedecký výskum a prieskum. Misie Artemis sú navrhnuté na dlhšie trvanie; Artemis umožňuje až 21 dní cesty v porovnaní so 14 dňami Apollo.

Orion je vybavený pokročilými letovými počítačmi, ktoré ponúkajú oveľa väčšie výpočtové možnosti ako jednoletový počítač Apollo. Použitie pokročilých kompozitných materiálov a 3D tlačených častí v Orione, ktoré neboli dostupné počas éry Apolla.

Prvá žena na mesiaci

Solárne polia na Orione poskytujú moderný a efektívny zdroj energie, na rozdiel od palivových článkov používaných v Apolle. Na rozdiel od krátkych návštev Apolla sa Artemis zameriava na vytvorenie nepretržitejšej prítomnosti na Mesiaci vytvorením lunárnych základní a orbitálnej brány.

Misie Artemis majú preskúmať nové mesačné oblasti, ktoré neboli navštívené počas misií Apollo. Space Launch System použitý v Artemise má o 15 % väčší ťah ako Apollo Saturn V, čo z neho robí najsilnejšiu raketu, aká bola kedy postavená.

Orion je navrhnutý tak, aby cestoval ďalej než kapsuly Apollo, pričom Artemis I cestuje 40 000 míľ za Mesiac, čo je najďalej, akú kedy vesmírna loď navrhnutá pre ľudí. Artemis III plánuje pristáť na Mesiaci s prvou astronautkou a prvým farebným astronautom, čo odráža odhodlanie NASA k rozmanitosti.

Zatiaľ čo Mesiac bol konečnou zastávkou pre Apollo, je len prvou pre Orion, ktorý je navrhnutý tak, aby nakoniec cestoval na Mars a ešte ďalej. Tieto vylepšenia odrážajú pokrok v technológii a posun cieľov misií od éry Apolla až po súčasnosť s cieľom urobiť prieskum Mesiaca udržateľnejším a použiť Mesiac ako odrazový mostík pre budúce misie do hlbokého vesmíru.

Pristátie na mesiaci

Po úspechu Artemis II plánuje NASA vyslať na Mesiac ďalšiu posádku s Artemis III s cieľom pristátia na Mesiaci. Táto misia bude zahŕňať prvú ženu, ktorá vstúpi na Mesiac, čo predstavuje významný míľnik v prieskume vesmíru. Skúsenosti z týchto misií pripravia cestu pre konečný cieľ: vyslanie astronautov na Mars.

Program Artemis je viac než len séria misií; je to symbol medzinárodnej spolupráce a ľudskej vynaliezavosti. Keď sa NASA pripravuje na návrat na Mesiac, stojíme na pokraji nového veku objavovania a skúmania, ktorý bude inšpirovať ďalšie generácie a rozšíriť náš dosah do vesmíru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.nbcbayarea.com, spacecenter.org, www.technopixel.org, www.phys.org, ntrs.nasa.gov, www.msn.com foto: Times of Israel
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies