Referendum o ústave v Egypte sprevádzajú násilnosti: Zahynulo 11 ľudí!

NETKY.SK • 15 Január 2014, 07:21 • 2 min
Referendum o ústave v Egypte sprevádzajú násilnosti: Zahynulo 11 ľudí!

KÁHIRA - Počas prvého dňa hlasovania o novej egyptskej ústave zahynulo dnes pri stretoch bezpečnostných síl s demonštrantami vernými zosadenému prezidentovi Muhammadovi Mursímu najmenej 11 ľudí a ďalších 28 bolo zranených. Oznámilo to egyptské ministerstvo zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Násilnosti sprevádzali prvý deň dvojdňového referenda o novej egyptskej ústave. Ak ju obyvatelia schvália, nahradí pôvodný návrh vypracovaný islamistami, ktorý schválili počas Mursího vlády. Bývalého prezidenta zosadili ozbrojené sily v júli pri prevrate.

Ministerstvo tvrdí, že k úmrtiam došlo v Káhire, susednej provincii Gíza a dvoch provinciách južne od hlavného mesta. 

Zrevidované znenie ústavy pripravila komisia zložená prevažne zo sekulárnych predstaviteľov. Z dokumentu bola vynechaná väčšina zmien, ktoré do základného zákona štátu presadili islamisti za Mursího vlády.

Podľa stúpencov návrh novej ústavy garantuje osobné slobody, náboženskú slobodu a práva žien. Odporcovia zase poukazujú na to, že poskytuje mimoriadne výsady armáde. 

K volebným urnám môže pristúpiť približne 53 miliónov voličov. Približne 30.000 volebných miestností bude dnes a v stredu otvorených od 08.00 do 20.00 h SEČ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies