Referenčná suma pre výplatu penzie z druhého piliera na rok 2024 je 651,70 eura

NETKY.SK • 2 Január 2024, 09:37 • 2 min
Referenčná suma pre výplatu penzie z druhého piliera na rok 2024 je 651,70 eura

BRATISLAVA - Referenčná suma pre výplatu dôchodku z druhého dôchodkového piliera na rok 2024 je stanovená vo výške 651,70 eura. Taká je hodnota priemerného mesačného starobného dôchodku vyplácaného zo Sociálnej poisťovne, teda z prvého dôchodkového piliera. Táto suma je zároveň podmienkou výplaty starobného dôchodku zo starobného sporenia prostredníctvom takzvaného programového výberu.

slovakia

left justify in out

Prečo je referenčná suma dôležitá

Programový výber sa z druhého dôchodkového piliera uskutočňuje formou dohody, v ktorej si sporiteľ s príslušnou dôchodkovou správcovskou spoločnosťou určí mesačnú sumu dôchodku, obdobie vyplácania alebo aj jednorazový výber celej nasporenej sumy príspevkov.

 

Jedinou podmienkou programového výberu pritom je, že súčet súm dôchodkových dávok, ktoré sú vyplácané sporiteľovi, musí byť vyšší ako referenčná suma.

V praxi to znamená, že ak sporiteľovi v druhom pilieri budú v roku 2024 vyplácané dôchodky, napríklad starobný dôchodok z prvého piliera, invalidný dôchodokpozostalostný dôchodok vrátane výsluhového dôchodku, či dôchodok vyplácaný z cudziny v úhrne prevyšujúcom sumu 651,70 eura, penzista bude môcť požiadať dôchodkovú správcovskú spoločnosť o výplatu celej svojej nasporenej sumy príspevkov v druhom pilieri jednorazovo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: Nový Čas / iStockphoto (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies