Aké choroby v nás môžu vyvolať strach alebo stres?

NETKY.SK • 18 Júl 2019, 19:59 • 2 min
Aké choroby v nás môžu vyvolať strach alebo stres?

Vaše telo za vás veľmi často hovorí, a hoci tomu mnohí lekári nie sú naklonení, pravdou je, že naša telesná kondícia je spojená aj s našimi emóciami. Ak nedokážete uvoľniť svoje negatívne pocity, môže sa to veľmi skoro prejaviť fyzickými príznakmi.

slovakia

left justify in out

Čím ľahšie dokážete vyjadriť svoje emócie, tým menšia je možnosť, že ochoriete. Kto vie "vypustiť páru" v správnu chvíľu, zbavuje sa veľkého rizika, že sa to prejaví telesnými príznakmi. 

 

Aké sú najčastejšie psychologické príčiny bežných chorôb? Toto by ste mali vedieť a niečo podniknúť. Prečo byť chorý, keď nemusíte?

 

Problémy s kožou 

 

Niektorí odborníci tvrdia, že niektoré bežné alergické reakcie či stavy môžu byť spojené s duševným zdravím. Ekzémy, vysoká horúčka či astma môžu mať príčinu v neriešených psychických problémoch.

 

Možno máte alergiu už niekoľko rokov a všetky testy sú negatívne a alergén je neznámy. Skúste sa zamyslieť, či nemáte v duši nejaký problém, ktorý neriešite. Vnútorný strach môže vyvolať práve alergiu. Akonáhle sa vám podarí znížiť záťaž psychosociálnymi faktormi, môže sa vám nielen uľaviť, ale môžete sa aj úplne uzdraviť.

 

Nekontrolované priberanie

 

Problémy s nadváhou môžu byť spôsobené posadnutosťou či zaujatosťou nejakej imaginárnej chyby. Môžete sa obávať vrások, môžu vám vadiť malé prsia alebo máte problém prijať niektorú ďalšiu časť svojho tela.

 

Starostlivosť o telo je veľmi dôležitá a samozrejme je dobré sa o neho starať, ale fanatizmus môže viesť k neželaným problémom, ktoré sa v dôsledku prejavia zvýšením váhy.

 

img

 

Paranoje

 

Bojíte sa prehnane, aby ste neochoreli nejakou vážnou chorobou, hoci k tomu neexistuje žiadny dôvod? Môže to môže viesť k tomu, že vo svojom tele začnete skutočne cítiť príznaky nejakej choroby. Za to môže vaša posadnutosť chorobami a fixácia na negatívne veci, ktoré z predstavy vytvoria realitu.

 

Bolesti brucha

 

Náš žalúdok je riadený komplexne a nefunguje len tak sám pre seba. Ak ste v strese a prežívate nejaké vzťahové konflikty, môže to spôsobiť nežiaduce reakcie vnútri žalúdka.

 

Objaví sa potom veľmi často zápal či gastritída, ktoré sú spôsobené konfliktom vo sfére vašich pocitov: neschopnosťou prevziať zodpovednosť, vyrásť a nájsť cestu von z ťažkostí. Ak odmietate vidieť vnútorný konflikt, zostúpi do žalúdka, aby dal signál mozgu, že je s tým potrebné niečo robiť.

 

Bolesť hlavy

 

Ste k sebe až moc kritickí, máte nízke sebavedomie a ste plní vnútorných obáv, ktoré vás neustále znepokojujú? Cítite sa ponížení alebo podceňovaní, preto pracujete tvrdšie a tvrdšie? V našej hlave je veľa informácií, niekedy od seba očakávame príliš veľa, čo môže spôsobiť ďalšie fyzické problémy - napríklad časté bolesti hlavy.

 

Úzkostné stavy, či dokonca depresie sú spojené s významne zvýšeným rizikom ischemickej choroby srdca. Depresívne poruchy môžu vyvolať kritické srdcové príhody, ako je infarkt. Ak ste každý deň nervózny a vaše srdce rýchlo tlčie a búši, môže to byť signál, že by ste vedľa internistu mali navštíviť tiež psychológa, aby sa našla základná príčina problému. Proti stresu skvele fungujú meditácie či cvičenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona