Reakcie osobností na úmrtie Helmuta Kohla

NETKY.SK • 17 Jún 2017, 12:36 • 2 min
Reakcie osobností na úmrtie Helmuta Kohla

BRATISLAVA - Vo veku 87 rokov zomrel v piatok bývalý nemecký kancelár Helmut Kohl. Politik skonal doma vo svojom rodnom meste Ludwigshafen v Porýní-Falcku. Kohl patril k najvýznamnejším nemeckým politikom minulého storočia a v úrade kancelára bol 16 rokov. Na jeho úmrtie reagovalo viacero osobností svetovej politiky. Agentúra SITA prináša výber z ich reakcií.

slovakia

left justify in out

Podľa súčasnej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej bol Helmuth Kohl "správny muž v správnom čase", keď v 80. rokoch Európa prechádzala veľkými zmenami. Podľa nej chápal, že sa naskytla historická šanca prekonať desiatky rokov trvajúce rozdelenie Nemecka a chopil sa jej. Ako tiež politička uviedla, Kohlove činy výrazne zmenili jej život a je mu za to veľmi vďačná.

Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona bol Helmut Kohl "jedným z veľkých mužov Európy a slobodného sveta". Otvorené hranice medzi európskymi krajinami, spoločná mena euro aj začiatky kolektívnej obrany sú podľa neho aj jeho deťmi. Kohl bol podľa Macrona veľký "reformátor, vizionár a zjednotiteľ".

Podľa bývalého amerického prezidenta Billa Clintona Kohlove "vizionárske líderstvo pripravilo Nemecko a celú Európu na 21. storočie". "Nikdy nezabudnem na to, ako sme spolu v roku 1994 prechádzali cez Brandenburskú bránu na veľké zhromaždenie na východnej strane a videli nefalšovanú nádej v očiach tisícov mladých ľudí. V tej chvíli mi bolo jasné, že Helmut Kohl je tým človekom, ktorý im vie pomôcť uvedomiť si ich sny," povedal Clinton.

Podľa posledného prezidenta Sovietskeho zväzu Michaila Gorbačova bol Helmut Kohl "výnimočnou osobnosťou", ktorá zanechá vo svete výraznú stopu. Bývalého nemeckého kancelára "si budú kroniky našich čias pamätať nielen pre jeho ľudské vlastnosti, ale aj preto, že sa ocitol na čele svojej krajiny v čase bezprecedentného víru udalostí". "V takýchto prípadoch, veľmi veľa záleží na ľuďoch, ktorí prijímajú rozhodnutia. Je veľkým šťastím, že kľúčové krajiny mali vtedy na čele štátnikov so zmyslom pre zodpovednosť," napísal Gorbačov.

Sústrasť vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin. Vo vyhlásení zverejnenom na webstránke Kremľa uviedol, že Kohl "zohral kľúčovú úlohu pri ukončení Studenej vojny a znovuzjednotení Nemecka". V správe, ktorú poslal súčasnej nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, vyjadril obdiv nad Kohlovou múdrosťou a schopnosťou robiť "vyrovnané a ďalekosiahle rozhodnutia aj v tých najťažších situáciách". "V Rusku si ho budú pamätať ako spoľahlivého obhajcu priateľských vzťahov medzi našimi krajinami," dodal.

Bývalý americký prezident George H.W. Bush vyjadril smútok nad stratou "pravého priateľa slobody" a zaspomínal si na ich spoločné úsilie k ukončeniu Studenej vojny. Podľa neho bol Kohl "jedným z najväčších lídrov v povojnovej Európe", ktorý "neznášal vojnu a ešte viac nenávidel totalitarizmus" a preto venoval svoj život posilňovaniu demokracie v Západnom Nemecku. "Úzka spolupráca s mojím dobrým priateľom na tom, aby sme pomohli dosiahnuť mierumilovný koniec Studenej vojny a zjednotenie Nemecka v NATO zostane jedným z mojich najväčších potešení v živote," uviedol.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že úmrtie bývalého nemeckého kancelára predstavuje pre Izrael stratu jedného z jeho "najväčších priateľov". "Kohl bol vodca, ktorý zjednotil Nemecko rozhodnou a pevnou rukou," uviedol v piatok. "Spomedzi veľkých priateľov Izraela bol plne oddaný jeho bezpečnosti," dodal.

"Helmutova smrť ma veľmi bolí. Môj mentor, môj priateľ, samotná podstata Európy. Bude nám veľmi, veľmi chýbať," uviedol na Twitteri šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Na jeho nariadenie spustili vlajky pred sídlom Európskej únie na pol žrde.

"Vždy si budem pamätať Helmuta Kohla. Priateľ a štátnik, ktorý pomohol znovuzjednotiť Európu," napísal na Twitteri v piatok večer v reakcii na úmrtie bývalého nemeckého kancelára predseda Európskej rady a bývalý poľský premiér Donald Tusk.

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel sa o Helmutovi Kohlovi vyjadril, že bol "veľký štátnik, veľký nemecký politik a predovšetkým veľký Európan". Podľa neho sa bývalý kancelár zaslúžil nielen o "znovuzjednotenie Nemecka, ale aj o európsku integráciu".

Predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SDP) Martin Schulz sa vyjadril, že aj napriek ich politickým rozdielom si Helmut Kohl zaslúži "rešpekt a uznanie" za všetky jeho úspechy. "Helmut Kohl bol kancelárom nemeckého zjednotenia, v roku 1989 sa vďaka jeho elánu, politickej odvahe a jeho vodcovstvu mohla obnoviť nemecká jednota. Kohlova vízia európskeho Nemecka, ktorá tohto veľkého štátnika smerovala k znovuzjednoteniu tak veľmi ako Maastrichtská zmluva, je dedičstvom nemeckého národa a celej Európy," dodal.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies