Rastie šťastie s príjmom? Prezradíme vám, nad akú hranicu finančného príjmu už spokojnosť ľudí nenarastá

NETKY.SK • 7 December 2023, 16:10 • 2 min
Rastie šťastie s príjmom? Prezradíme vám, nad akú hranicu finančného príjmu už spokojnosť ľudí nenarastá

Štúdia Thomasa Gilovicha z roku 2014 ukázala, že míňanie peňazí na zážitky je najlepší spôsob, ako míňať peniaze, aby priniesli šťastie. Ďalším spôsobom, ako míňať peniaze, aby vám priniesli šťastie, je míňať peniaze na iných ľudí – Elizabeth Dunn dokončila štúdie o tom, čo nazýva „prosociálne míňanie“ a dokázala, že míňanie len 5 dolárov na iných môže priniesť viac šťastia ako míňanie rovnakej sumy na seba.

slovakia

left justify in out

Pravdepodobne sme už všetci dostali e-mail od niekoho, kto tvrdil, že je nigérijský princ, v ktorom nám povedal, že sme zdedili majetok. Predtým, ako stlačíte tlačidlo spamu, je často lákavé predstaviť si, čo by ste urobili so svojím novonadobudnutým bohatstvom. Žiaľ, zdá sa, že tí, ktorí zdedia majetky, nie sú v skutočnosti o toľko šťastnejší.

Rovnaká štúdia z roku 2017, na ktorú sme sa pozreli predtým, tiež zistila, že tí, ktorí zdedili svoj majetok, boli menej šťastní ako tí, ktorí získali status milionára prácou.

"Zakúpené šťastie"

Štúdia Thomasa Gilovicha z roku 2014 ukázala, že míňanie peňazí na zážitky je najlepší spôsob, ako míňať peniaze, aby priniesli šťastie. Ďalším spôsobom, ako míňať peniaze, aby vám priniesli šťastie, je míňať peniaze na iných ľudí – Elizabeth Dunn dokončila štúdie o tom, čo nazýva„prosociálne míňanie“ a dokázala, že míňanie len 5 dolárov na iných môže priniesť viac šťastia ako míňanie rovnakej sumy na seba.

Ďalším snom rýchleho zbohatnutia je výhra v lotérii. Našťastie pre nás bolo veľa štúdií o výhercoch lotérie, vrátane množstva o tom, či sú šťastní alebo nie. Urobí nám teda výhra v lotérii takú radosť, ako si myslíme?

Štúdia z roku 2007 ukázala, že tí, ktorí vyhrali 200-tisíc dolárov, zažili v roku, keď vyhrali, väčší stres, ale po dvoch rokoch mali väčšiu šancu byť šťastnejší ako tí, ktorí nevyhrali vôbec žiadne peniaze. V prehľade literatúry z roku 2018 Donnelly zistil, že mierne veľké výhry môžu zvýšiť šťastie. Bohužiaľ, vplyv nie je príliš veľký, určite nie taký veľký, ako by sme si mysleli. Tí, ktorí vyhrali väčšie ceny, nepreukázali žiadne zvýšenie šťastia.

Ako v príklade milionára, nejde len o to, koľko peňazí máte, ale aj o to, ako k nim prídete

Vyšší príjem - menej stresu

Harvardská štúdia však naznačuje, že vyšší príjem môže viesť k menšiemu stresu. Inými slovami, peniaze nás môžu urobiť šťastnými v tom zmysle, že nám umožňujú vyhnúť sa alebo zmierniť bežné každodenné ťažkosti a stresy.

Napríklad, ak pociťujete hlad, môžete si nechať doručiť jedlo až k dverám. Alebo ak chcete pohodlnejšie dochádzanie do práce, môžete si kúpiť vlastné auto. Všetky tieto veci uľahčujú a uľahčujú život, no vyžadujú si aj peniaze.

Nedostatok peňazí tiež vyvoláva v ľuďoch pocit hanby, čo ich následne robí viac vystresovanými. Vyplýva to zo všeobecne rozšírenej predstavy, že ľudia, ktorí majú finančné ťažkosti, sú nejakým spôsobom obviňovaní zo svojich ťažkostí, a nie obeťami ich okolností. Táto„špirála hanby“ im bráni vo vytváraní zdravých sociálnych vzťahov a niekedy môže viesť dokonca k sebadeštruktívnemu správaniu.

Peniaze sú dôležité pre šťastie. Opýtajte sa kohokoľvek, kto ho nemá. Vyšší príjem nám napríklad môže poskytnúť prístup k domovom v bezpečnejších štvrtiach, lepšiu zdravotnú starostlivosť a výživu, napĺňajúcu prácu a viac voľného času. 

Toto však funguje len do určitého bodu. Keď náš príjem dosiahne určitú úroveň a naše základné potreby týkajúce sa jedla, zdravotnej starostlivosti, bezpečnosti a prístrešia sú splnené, pozitívne účinky peňazí – ako napríklad kúpa vysnívaného domu – sú často kompenzované negatívnymi vplyvmi – ako je napríklad dlhšia pracovná doba alebo v stresujúcejších zamestnaniach, aby si ten príjem udržali.

Rastie šťastie s príjmom?

Štúdia z Princetonskej univerzity z roku 2010 zistila, že šťastie človeka sa zvyšuje so zvyšujúcim sa príjmom, ale klesá na 75 000 dolárov. To znamená, že príjem vyšší ako táto suma neovplyvňuje šťastie človeka.

Zatiaľ čo iná štúdia zverejnená v roku 2021 naznačuje iný scenár. V tejto nedávno uzavretej štúdii vedci tiež zistili, že zvýšenie príjmu vedie k zvýšeniu šťastia. Na rozdiel od štúdie z roku 2010 však naznačuje, že šťastie človeka po určitom príjme neklesne.

V roku 2023 sa výskumníci oboch štúdií spojili, aby zosúladili svoje údaje – a výsledky boli prekvapivé. Podľa ich zistení šťastie rastie s príjmom – ale iba vtedy, ak ste na začiatku spokojní.

Získaná kontrola

V jednej štúdii si 522 účastníkov písalo denník po dobu 30 dní, pričom sledovali každodenné udalosti a ich emocionálne reakcie na ne. Príjmy účastníkov sa v predchádzajúcom roku pohybovali od menej ako 10-tisíc dolárov do 150-tisíc dolárov alebo viac.

Tu sú výsledky štúdie: 

- Peniaze znižujú intenzívny stres: ľudia s vyššími príjmami cítili, že majú väčšiu kontrolu nad negatívnymi udalosťami a že kontrola znižuje ich stres. Ľudia s dostatočnými príjmami cítili väčšiu voľnosť pri riešení akýchkoľvek problémov, ktoré môžu nastať,

- Viac peňazí prináša väčšiu kontrolu: nebol významný rozdiel v tom, ako často účastníci zažívali stresujúce udalosti – bez ohľadu na ich príjem, zaznamenali podobný počet denných frustrácií. Ale tí s vyššími príjmami zažili menšiu negatívnu intenzitu týchto udalostí,

-Vyššie príjmy vedú k vyššej životnej spokojnosti: Ľudia s vyššími príjmami boli vo všeobecnosti so svojím životom spokojnejší.

Zdroje:

https://thehappinessindex.com/blog/can-money-make-you-happy/

https://ofhsoupkitchen.org/money-happiness

https://psychology.unl.edu/can-money-buy-happiness

https://hbswk.hbs.edu/item/more-proof-that-money-can-buy-happiness

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: goodmorningamerica.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies