Kanibalistická Balenciaga či nacistický Hugo Boss. Najväčšie škandály známych módnych značiek naprieč históriou

NETKY.SK • 12 September 2023, 10:56 • 2 min
Kanibalistická Balenciaga či nacistický Hugo Boss. Najväčšie škandály známych módnych značiek naprieč históriou

Keď sa povie luxusná značka oblečenia, človek si predstaví niečo prestížne, inkluzívne, luxusné. Myslíme si, že fast fashion je najhoršia verzia oblečenia. Málokto však vie skutočnú pravdu a temnú stránku, ktorú skrývajú formy, ktoré sa prezentujú svojím vrcholom prestížnosti.

slovakia

left justify in out

1/ Balenciaga a ich škandál so zneužívaním detí

Začneme najnovším škandálom. Píše sa rok 2022.

Najhoršiu povesť značke spravila kampaň, ktorá obsahovala fotografie detí držiace kabelky, ktoré vyzerali ako plyšové medvedíky v otroctve. Medvedíky mali čierne oči, sieťkované topy a kožené postroje, okolo nich boli vystavené poháre na víno  a ine predmety.

Ďalšia kampaň obsahovala fotografie, na ktorých sa nachádzali zväzky zákonov o detskej pornografii.
Situácia sa vyhrotila až tak, že škandál prešiel do Fox News.
Kontroverzia sa stala jednou z doteraz najvýznamnejších kolízií internetovej kultúry, politiky, módy a dokonca aj konšpiračných teórií.
Nasledovala séria ospravedlní značky Balenciaga, ktoré samozrejme kauzu už nedokázali zastaviť ani utlmiť
Módny dom oznámil prebiehajúce „interné a externé vyšetrovanie“ a „nové kontroly“ a uviedol, že oslovuje „organizácie, ktoré sa špecializujú na ochranu detí a ktorých cieľom je ukončiť zneužívanie a vykorisťovanie detí“.

                 

Kanibalizmus?

Balenciaga nahradil detské obrázky dospelými modelkami, ktoré majú na sebe nové oblečenie v kancelárii.

Fotografie vyzerajú na prvý pohľad normálne. Červenovlasá žena má na sebe kabát, pančuchy a opätky, sedí s nohami hore na stole a drží tašku Balenciaga. Keď sa však pozriete pozorne, na rohu jej stola môžete vidieť hromadu kníh. 

Jedna kniha z obrázku kampane je práve od umelca menom Michael Borremans a volá sa Fire from the Sun.
Než si túto knihu zadáte do Googlu...., maľby v nej sú veľmi znepokojujúce a zobrazujú batoľatá, ktoré pobehujú nahé a držia krvavé, oddelené časti tela. Mnohé z detí sú od krvi. 

Sú tam aj kresby detí oblečených v kostýmoch, celé v čiernom s kapucňami, ktoré im zakrývajú tvár a hlavu. Jedna z kresieb zobrazuje kruh detí zhromaždených okolo veľkého hlodavca, ktorý je obetovaný. Ďalšie obrázky zahŕňajú dospelého človeka, ktorý má na sebe rovnaké čierne oblečenie s kapucňou a drží za ruky maloletú osobu v rovnakom oblečení. 

Iná Borremansova práca predstavuje dospelých mužov, ktorí chodia s hlavami a tvárami úplne zahalenými, vymieňajú si krvavé časti tela a jedia ich.
Mnohí zamestnanci obchodného domu postujú na sociálnych sieťach fotky s kanibalistickým podtónom.

                 

2/ Hugo Boss a nacizmus

Nemecký dizajnér vstúpil do nacistickej strany v roku 1931 (Hitler sa dostal k moci v roku 1933) a vytvoril uniformy, ktoré nosil Hitler Youth. Firma vo svojich továrňach využívala aj nútenú prácu nacistických väzňov. V roku 2011 sa spoločnosť oficiálne ospravedlnila za svoje aktivity počas druhej svetovej vojny. 

Hugo Boss sa ospravedlňuje za to, že nacisti "vyzerali báječne"

Nemecká módna firma Hugo Boss sa ospravedlnila za zlé zaobchádzanie s nútenými robotníkmi počas druhej svetovej vojny, keď zásobovala nacistov uniformami.

Ospravedlnenie vydala v čase zverejnenia novej histórie spoločnosti počas Hitlerových rokov, ktoré si sama objednala.

V jeho továrni pracovalo 140 poľských a 40 francúzskych nútených robotníkov.

Jedna kniha uzatvára, že zakladateľ spoločnosti Hugo Boss, ktorého minulosť je už dobre zdokumentovaná, bol lojálnym nacistom.

„Je jasné, že Hugo F. Boss nevstúpil do strany len preto, že to viedlo k kontraktom na jednotnú výrobu, ale aj preto, že bol stúpencom národného socializmu,“ napísal autor Roman Koester, ekonomický historik.

3/ Karl Lagerfeld a jeho škandalózma povaha

Bol hlavou módneho domu Chanel, no vystupoval aj pod svojou vlastnou značkou Karl Lagerfeld. Je známy tým, že móde prinavrátil ženskoksť a pomohol rôznym iným značkám rásť.

Karl Lagerfeld, celým menom Karl Otto Lagerfeld, sa narodil 10. septembra 1933 v nemeckom Hamburgu. Jeho smrť bola širokej verejnosti oznámená celkom nedávno - 19. februára 2019,

Spolupracoval so značkami ako Chloé, Fendi či Chanel. Tvoril módu a parfumy a bol a stále je vysoko obľubovaný známimy celebritami.

Provokatívne poznámky, "fat shaming" a drzosť

Mal svoju odvrátenú stránku a jej súčasťou boli často ostré poznámky. Bol známy ako "fatshamer" rôznych modeliek. (Fat-shaming – v doslovnom preklade „zahanbovanie obéznych,“ pozn. red.).

Zahŕňali to, že Adele označili za „trochu tučnú“, povedali, že princezná Diana bola „hlúpa“ a modelkám, ktoré sa sťažovali na sexuálne obťažovanie, povedali, aby „vstúpili do kláštora“.

Modelky ako napríklad Cara Delevingne nad jeho smrťou smútili. Dodala, že jej zmenil život a že zadržiava plač. Iní však kritizovali výlev smútku a vyzvali ľudí, aby nezabudli na jeho menej elegantnú stránku.
Herečka Jameela Jamil povedala, že návrhár bol„určite talentovaný, ale nie najlepší človek“.

Neznášal plus size modelky

Po snahe vidieť na módnych prehliadkach a v časopisoch viac plus-size žien povedal:„Nikto nechce vidieť zakrivené ženy. Máte tučné matky s vreckami čipsov, ktoré sedia pred televíziou a hovoria, že tenké modelky sú škaredé. Móda je o snoch a ilúzii.“

Jeho komentáre sa neobmedzovali len na ženy. Mnohých šokoval, keď sa v roku 2009 posmieval nemeckým médiám zjazveniu na tvári speváka Seala – v dôsledku lupusu.
„Nie som dermatológ, ale jeho kožu by som nechcel. Ten môj vyzerá lepšie ako jeho. Je pokrytý krátermi,“ povedal.

Aj keď je to neobhájiteľné, jeho nedostatok súcitu s ostatnými možno vysvetliť Lagerfeldovou odpoveďou, keď sa pred módnou prehliadkou magazín Vogue spýtal, ako sa cíti.
"Nemám žiadne ľudské city," povedal

Majetok zdedila mačka

Sebecké? To by na neho sedelo.

Mačke Karla Lagerfelda Choupette zostalo dedičstvo vo výške 1,5 milióna dolárov.

Podľa New York Times Choupette teraz žije so svojou opatrovateľkou, bývalou Lagerfeldovou gazdinou Francoise Cacote, v Paríži. V apríli 2023 sa Choupette objavila vo Vogue, schúlená v náručí Naomi Campbell, ako súčasť pocty Lagerfeldovi.

4/ Dolce & Gabbana

Známa značka má za sebou hneď sériu rôznych škandálov. Poďme sa previesť po ich časovej osi.

2012

Značka posiela po móle biele modelky v náušniciach pripomínajúcich  koloniálne sochy „Blackamoor“, ktoré  zobrazujú černochov ako rasistické karikatúry.

2013

Gabana sa rozhodol zúčastniť sa Halowenskej párty s africkou tématikou. Aby zlú situáciu ešte zhoršil, odfotil sa s niekým (pravdepodobne s dizajnérom Alessandrom Dell'Acquaom), kde sa tváril ako černoch.


2018

Gabbana považuje za vhodné komentovať "Je taká škaredá!!!" na instagramovej koláži Seleny Gomez z fotiek na červenom koberci.

Skritizovali aj Kate Moss a pod fotkou supermodelky v šatách Saint Laurent necháva výstižné „nie“.

Rasistická kampaň

Neskôr v tom istom roku značka spúšťa rasistickú reklamnú kampaň, ktorá zobrazuje ázijskú modelku, ktorá sa pokúša jesť talianske jedlá paličkami. "Je to pre teba príliš veľké?" zaznie keď sa modelke nedarí zdvihnúť obrovské cannoli pomocou paličiek. Hlas, ktorý to povedal patril samozrejme mužovi.

Po tom, čo používateľ Instagramu uverejnil príspevky o rozhorčujúcej kampani, Gabbana údajne vkĺzla do správ DM  so správou s textom Špinavá smradľavá čínska mafia“.

2015

Dolce & Gabbana sa verejne stavajú proti myšlienke, aby homosexuálne páry mali deti.„Nie som presvedčený o tom, čomu hovorím chemické deti, prenajatá maternica, spermie vybrané z katalógu,“ hovorí Dolce pre taliansky týždenník  Panorama.

2016

Značka uvádza na trh topánku v hodnote dvetisíc dolárov s názvom „Sandal Slave“.

2017

Dizajnérske duo reagovalo na pobúrenie za podporu Melanie Trump pomerne nevkusnou kampaňou propagujúcou tričká „#BoycottD&G“, ktoré boli vyrobené  s jasným cieľom  trollovať kritikov značky.

Morálku si za peniaze nekúpia

Nie sú to ani zďaleka jediné značky, ktoré majú za sebou temnú minulosť.

S menovaním by sme mohli pokračovať ešte veľmi dlho.

Mnoho značiek šilo oblečenie nacistom, niektoré dokonca s nimi spolupracovali. Ešte viac nájdeme na internete nepodložených spoluprác rôznych značiek s takzvanou "ľudskou zoo".

Prestíž firmy a krásne celebrity, ktoré sú často tvárou týchto značiek nie sú ani zďaleka zárukou toho, že je značka dôveryhodná a koná v prospech dobrých myšlienok.

Dnes už sa však veľa luxusných módnych domov zlepšilo, keďže nacistická minulosť už pre veľa značiek nie je aktuálna ani prídrženstvo s týmto názorom, keďže majitelia sa častokrát vystriedali. Niektoré značky sa však zo svojej minulosti nepoučii a napriek pobúreným ľuďom pokračujú v ppoburovaní naďalej.

Zdroje:

https://www.nytimes.com/2022/11/28/style/balenciaga-campaign-controversy.html

https://www.eviemagazine.com/post/megan-fox-claims-body-aches-carrying-sins-men

 

https://www.thefashionspot.com/buzz-news/latest-news/401637-tbt-5-famous-fashion-designers-ties-to-the-nazis/

https://www.bbc.com/news/world-europe-15008682

 

https://feminity.zoznam.sk/c/904894/zomrela-modna-legenda-karl-lagerfeld-takyto-bol-jeho-zivot-v-preslavenom-parizi

 

https://www.mirror.co.uk/news/world-news/dark-side-karl-lagerfeld-vile-14025566

 

https://www.highsnobiety.com/p/dolce-gabbana-alta-moda-venice/

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: people.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies