Rast platov vo vyspelých štátoch bol v uplynulých rokoch takmer nulový

NETKY.SK • 5 December 2014, 10:02 • 2 min
Rast platov vo vyspelých štátoch bol v uplynulých rokoch takmer nulový

ŽENEVA - Tempo rastu platov v priemyselne vyspelých štátoch sa v uplynulých dvoch rokoch pohybovalo len tesne nad nulou.

slovakia

left justify in out

Uviedla to vo svojej najnovšej správe Medzinárodná organizácia práce (ILO), ktorá zároveň upozornila, že takýto trend škodí hospodárskemu rastu. Informovala o tom agentúra DPA.
      

Reálne mzdy vo vyspelých štátoch vzrástli v roku 2012 len o 0,1 % a v nasledujúcom roku 2013 sa zvýšili o 0,2 %, čo je hlboko pod globálnym priemerom, ktorý v roku 2012 dosiahol 2,2 % a o rok neskôr 2 %. Podľa Sandry Polaskiovej z ILO domácnosti v dôsledku slabého rastu platov obmedzujú svoje výdavky, čo má negatívny vplyv na výkon vyspelých ekonomík a zvyšuje riziko deflácie v eurozóne. Správa totiž odhalila, že mzdy v euroregióne v predchádzajúcich dvoch rokoch rástli oveľa pomalšie ako produktivita.
      

Najväčší podiel na globálnom raste platov v rokoch 2012 a 2013 mali rozvojové a transformujúce sa štáty, a to najmä v Ázii a Latinskej Amerike. Najvýraznejšie k tomu prispela Čína, ktorá je druhou najväčšou svetovou ekonomikou. Vlani stúpli platy v Ázii ako celku o 6 %, z toho v Číne sa zvýšili o 7,3 %. Globálne mzdy by bez podielu Číny vzrástli v sledovanom období len o 1,1 %.
      

ILO však pripomína, že aj napriek výraznejšiemu rastu miezd v  transformujúcich sa a rozvojových krajinách panuje medzi nimi veľká "nerovnosť". Napríklad, zatiaľ čo reálne platy vo východnej Ázii sa od roku 2000 zhruba strojnásobili, v juhovýchodnej a južnej Ázii stúpli len o viac ako 50 %.
      

Rozdiel v platoch obyvateľov transformujúcich sa a rozvojových krajín a obyvateľov vyspelých štátov je stále obrovský. Organizácia na záver pochválila Nemecko, ktoré od budúceho roka zavádza minimálnu mzdu. Takáto politika síce nevedie k tvorbe nových pracovných miest, ale pomáha zvýšiť spotrebiteľský dopyt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies