Pápež v Paname: Cirkev musí pomôcť ostatným prekonať "strach" z migrácie

NETKY.SK • 24 Január 2019, 23:19 • 2 min
Pápež v Paname: Cirkev musí pomôcť ostatným prekonať "strach" z migrácie

PANAMA - Pápež František vyzval vo štvrtok na návšteve Panamy biskupov z celej Strednej Ameriky, aby spoločne pracovali na ústretovosti voči migrantom, na ich ochrane a integrácii a aby slúžili ako príklad, ktorý pomôže zvyšku spoločnosti prekonať strach z cudzincov.

slovakia

left justify in out

Pápež tiež odsúdil zabíjanie žien v Latinskej Amerike. Informovali o tom tlačové agentúry AP a AFP. Práve Stredná Amerika je región, cez ktorý prúdia karavány migrantov a smerujú do Spojených štátov. František vyhlásil, že migranti sa snažia jednoducho len o "minimálne podmienky pre lepšiu budúcnosť".

 

František zvolal biskupov z celého stredoamerického regiónu - z Kostariky, Salvádora, Guatemaly, Hondurasu, Nikaraguy a Panamy -, aby sa k nemu pridali na Svetových dňoch mládeže v Paname, organizovaných katolíckou cirkvou. Konajú sa v čase sporov okolo múru na hranici USA s Mexikom, ktorý navrhuje prezident Donald Trump, ale lídri Kongresu odmietajú schváliť financie na jeho výstavbu.

 

 

František sa na stretnutí s biskupmi o múre nezmienil, ale prelátom pripomenul, že väčšina migrantov má "mladé tváre".

"Cirkev, vďaka svojej univerzálnosti, môže ponúknuť bratskú pohostinnosť a ústretovosť, čo umožní domácim aj prichádzajúcim spoločenstvám viesť dialóg. Zároveň to pomôže prekonať obavy i podozrenia, a tým ešte viac upevniť zväzky, ktoré migrácia - v kolektívnych predstavách - ohrozuje," povedal.

 

František v príhovore k biskupom odsúdil aj "epidémiu" zabíjania žien, ktorá sa šíri Latinskou Amerikou. "Vraždenie žien - náš svetadiel zažíva v tomto ohľade epidémiu," povedal František. Dodal, že tento i ďalšie problémy, ako napríklad obchodovanie s drogami, násilie páchané gangmi a sexuálne zneužívanie neplnoletých či mladých ľudí, sú "plodom kultúry a spoločnosti ovládanej amokom".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies