Rakúsky ústavný súd zrušil zákaz adopcie detí homosexuálnymi pármi

NETKY.SK • 14 Január 2015, 12:08 • 2 min
Rakúsky ústavný súd zrušil zákaz adopcie detí homosexuálnymi pármi

VIEDEŇ - Rakúsky ústavný súd zrušil zákaz adopcie detí homosexuálnymi pármi. Oznámil to dnes jeho predseda Gerhart Holzinger, informovala agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Homosexuáli môžu od roku 2013 adoptovať biologické deti jedného z partnerov, ale spoločná adopcia cudzích detí im bola doteraz odopieraná.

 

Dnes oznámenú zmenu zdôvodnil Holzinger tým, že nariadenie založené výhradne na sexuálnej orientácii nemá nijaké vecné opodstatnenie. 

 

Ústavný súd vychádzal pri rozhodovaní z 8. článku Európskeho dohovoru o ľudských právach, v ktorom je zakotvené právo na súkromný a rodinný život. Hoci nehovorí o práve na adopciu, v prípade, že takéto právo existuje, musí sa uplatňovať bez diskriminácie, konštatoval Holzinger.

 

Homosexuálom v Rakúsku bolo umožnené adoptovať si biologické dieťa jedného z partnerov v roku 2013 po tom, čo Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dospel k záveru, že absencia takéhoto práva je diskriminačná. 

 

ESĽP ale súčasne zdôraznil, že Európsky dohovor o ľudských právach nezaväzuje signatárske štáty priznať právo na adopciu nevlastných detí nemanželským párom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies