Rakúsko začne sťahovať mierotvorcov z Golanských výšin

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 08:49 • 2 min
Rakúsko začne sťahovať mierotvorcov z Golanských výšin

VIEDEŇ - Rakúsko by malo začať tento týždeň sťahovať svojich príslušníkov medzinárodných mierových síl z Golanských výšin, kde dohliadajú na dodržiavanie prímeria medzi Sýriou a Izraelom.

slovakia

left justify in out

Viedeň svoj zámer oznámila po tom, ako sýrski protivládni povstalci vo štvrtok nakrátko prevzali kontrolu nad jediným hraničným priechodom v oblasti. Podľa vyhlásenia kancelára Wernera Faymanna sa minister obrany Gerald Klug v reakcii na posledné udalosti vyjadril, že "zapojenie rakúskej armády do misie UNDOF (Pozorovateľské sily OSN pre odpútanie) nemôže pokračovať", čo zdôvodňuje stratou "slobody pohybu" a zvýšením ohrozenia príslušníkov na "neprijateľnú úroveň".

Sily UNDOF sú od roku 1974 nasadené v demilitarizovanom pásme oddeľujúcom Sýriu od Golanských výšin okupovaných Izraelom. Rakúšania v nich pôsobia už od začiatku a momentálne sú s počtom 377 vojakov jedným z najväčších kontingentov. V približne tisícčlennej misii sú tiež Filipínci, Indovia, Maročania a Moldavci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies