Na internete sa šírili pasy slovenskej delegácie na EXPO. Unikli údaje Sulíka, jeho dcéry či Drobu

NETKY.SK • 4 November 2021, 06:39 • 2 min
Na internete sa šírili pasy slovenskej delegácie na EXPO. Unikli údaje Sulíka, jeho dcéry či Drobu

BRATISLAVA – Na známom úložisku boli zverejnené pasy verejných činiteľov, podnikateľov či novinárov. Verejnosť sa tak dostala k ich citlivým údajom.

slovakia

left justify in out

Diplomatický pas ministra hospodárstva Richarda Sulíka ako aj celej delegácie, ktorá v utorok vycestovala na medzinárodnú výstavu EXPO 2020 v Dubaji, sa objavili na internete. K osobným údajom šéfa SaS, župana Juraja Drobu, poslanca Jozefa Viskupiča a Sulíkovej dcéry sa mohol dostať ktokoľvek, kto na zverejnené pasy natrafil na stránke uloz.to.sk. Na toto úložisku si ľudia nahrávajú veľké súbory s fotografiami, videami či filmy. 

 

img

 

Okrem funkcionárov unikli aj doklady podnikateľov, zamestnancov či novinárov, ktorí pravidelne monitorujú dianie na výstave. Ako informoval denník Sme.sk, súbor s citlivými údajmi bol nezaheslovaný. Používatelia sa tak dostali k číslam pasov, rodným číslam či podpisu, ktorý je súčasťou cestovného dokladu

 

img

 

Na toto nezodpovedné konanie upozornil profil na sociálnej sieti Nekŕmte nás odpadom. Ten predpokladá, že údaje boli verejnosti dostupné niekoľko dní. Hneď, ako admin v príspevku upozornil na tento únik, boli údaje výpravy do 40 minút vymazanéArchív bol z Ulož.to zmazaný pred 21:00 hodinou po tom, čo sa informácia začala rýchlo šíriť sociálnymi sieťami.

 

„Po našom zverejnení sa nezodpovedný úradník zobudil a odkaz vymazal. Koľko ľudí si ale za ten čas naskenované cestovné pasy stiahlo, nevieme,“ uvádza sa v statuse Nekŕmte nás odpadom.

 

 

Ako informovala hovorkyňa rezortu hospodárstva Katarína Matejková, aktuálne zisťujú, čo sa presne stalo a prečo boli osobné údaje verejne dostupné. Ak sa zistí, že išlo o protiprávne konanie, plánujú sa obrátiť na políciu. 

 

Celá delegácia letela do centra diania štátnou letkou. Keďže išlo o oficiálnu návštevu, mnohých pobúrila najmä skutočnosť, že na palube lietadla sa ocitla aj Sulíkova dcéra Alexandra, ktorá k výprave nepatrí. 

 

img

 

Ako pripomenul denník Sme, pri všetkých osobách a ich údajoch boli zapísané buď názvy úradov alebo firmy, v ktorej pôsobia. V prípade ministrovej dcéry však tento údaj chýbal. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Richard Sulík čelí kritike za jedálny lístok na Expo Dubaj 2020



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona