Rakúsko-slovinská alfa a omega, Zuzulová: Pódium je fajn

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 11:34 • 2 min
Rakúsko-slovinská alfa a omega, Zuzulová: Pódium je fajn

MERIBEL - O osem z desiatich trofejí sa bude od stredy do nedele bojovať v rámci finále Svetového pohára v alpských lyžiarskych disciplínach. Vo francúzskom Meribel slovenské zjazdárstvo zastupuje opäť iba Veronika Velez-Zuzulová.

slovakia

left justify in out

Od svojej prvej účasti v roku 2002 chýbala v 25-člennej redukovanej štartovej listine slalomového vrcholu sezóny len štyrikrát a to vždy v súťažných sezónach, ktoré zo zdravotných dôvodov buď vynechala kompletne, alebo z veľkej časti.

 

Od éry, keď sa Velez-Zuzulová etablovala v širšej (a neskôr aj v užšej) špičke slalomu SP, dosiahla vo finále sezóny samé popredné umiestnenia. V roku 2007 v Lenzerheide 3. miesto, o rok neskôr v Bormiu skončila druhá (a v slalomovej sezóne tretia), v roku 2011 opäť v Lenzerheide bola zase tretia, následne v Schladmingu druhá. Predvlani v Lenzerheide jej nevyšlo druhé kolo, ale stačilo to na 9. miesto v pretekoch a celkové 3. priečku v celej zime.

 

Po operácii a vynechaní uplynulej olympijskej sezóny sa slovenská slalomárska hviezda rozbiehala pomalšie a tak už o sezónne pódium v hustých bránkach nemá šancu zabojovať. V januári naznačila svoje možnosti a zrejme mala smolu, že pred februárovými MS bola dlhšia súťažná pauza v jej disciplíne. Lebo na MS jej na 4. mieste chýbal iba krôčik k medaile a v následných dvoch slalomoch SP bola jasne najlepšia... Pravda, ak sa neráta výnimočný zjav Američanky Mikaely Shiffrinovej, ktorá súťaží sama so sebou a od roku 2013 berie všetky trofeje (2 zlatá z MS, 1 zlato zo ZOH, 2 malé glóbusy v SP, na tretí siaha).

 

"Mikaela Shiffrinová je vo veľkej forme, ale myslím si, že úplne nezdolateľná nie je," zdôraznila pre TASR Velez-Zuzulová. Sama verí, že sa opäť dostane na stupne víťaziek a pri jej fazóne by mohla pomýšľať aj na tretie víťazstvo v kariére SP: "Na konečné umiestnenie už nemyslím. Tým, že som v prvých pretekoch neštartovala a potom som aj dvakrát vypadla, tak som moje pôvodné sezónne ambície už nemala. Ale ak by mi vo finále vyšlo ďalšie pódiové umiestnenie, bolo by to fajn, bola by som veľmi spokojná."

 

Sobotňajší ženský slalom je jedna z troch súťaží, ktoré relativizujú tézu boja o 8 zostávajúcich sezónnych trofejí. Shiffrinovej náskok 90 bodov na Švédku Fridu Hansdotterovú znamená, že fenomenálnej americkej mladici stačí zájsť čas do prvej pätnástky a nemusí ju zaujímať nič iné. Pravda, pri víťaznom výkone Hansdotterovej by takáto stratégia mohla byť aj zradná, keďže štartuje 25 pretekárok (plus juniorská šampiónka a možno pár univerzálnych "neslalomárok" s minimálne 500-bodovým sezónnym kontom) a logicky tak neboduje prvá 30-ka. Šestnáste miesto by znamenalo nula a víťazstvo Švédky sto, ale to sú silne teoretické úvahy.

 

Podobne bezbrehá teória dáva šancu na úspech Rakúšanke Eve Marii Bremovej, že by predstihla svoju krajanku Annu Fennigerovú v obrovskom slalome. Rozdiel je 86 bodov. Fenningerová "vystrája" aj na ostatných frontoch. V super-G zaostáva za Američankou Lindsey Vonnovou len 8 bodov, čo znamená, že ak sa vo štvrtok pôjdu štandardné preteky, obe súperky budú vysoko a v systéme prideľovania bodov získa malý glóbus tá, ktorá bude čo len priečku pred svojou rivalkou. Fenningerová by to Vonnovej mohla "osladiť" ešte aj v zjazde, kde ale stráca 35 bodov, takže tam potrebuje byť minimálne o dve priečky vpredu. Vonnová má všetko vo vlastných rukách, tretia Slovinka Tina Mazeová má už len formálne šance, ale môže to ako majsterka sveta v kráľovskej disciplíne riadne zamiešať.

 

Fenningerová a Mazeová silne súvisia s celým finálovým programom a s troškou zveličenia sú jeho alfou a omegou. Slovinka ide všetky štyri súťaže, jej súperka by sa pre sobotňajší slalom zrejme rozhodla len v prípade, že by súrne potrebovala body. Momentálne je medzi nimi rozdiel 30 bodov v prospech Rakúšanky, ale ak tá napríklad v stredu skončí v zjazde druhá za Vonnovou a pred Fenningerovou, odstup sa zníži na desiatku. Obe lyžiarske superhviezdy majú ambície v prvých dvoch kĺzavých súťažiach na umiestnenie v prvej trojke, všetko ostatné by pre ne bolo veľkým sklamaním. Zaujímavé bude, v akej pozícii pôjde Mazeová do slalomu, kde by mohla urobiť nejakých 50-70 bodov navyše. Lebo po ňom je v nedeľu na záver obrovský slalom a potrebuje mať náskok, najlepšie väčší ako je jej terajšia strata. Lebo hoci je "obrák" Mazeovej historicky jasne najúspešnejšia disciplína, momentálne v nej dominuje Fenningerová. Tá všeobecný titul mimochodom obhajuje, pred ňou v roku 2013 (s neskutočným bodovým) rekordom uspela práve Mazeová.

 

To súboj o veľký glóbus pre mužov je už prakticky rozhodnutý a málokto pochybuje, že štvrtýkrát v rade ho získa Rakúšan Marcel Hirscher. Pred Nórom Kjetilom JanSRudom má náskok 164 bodov. Ten bojuje aj o malý glóbus za kráľovský zjazd (má náskok 20 bodov na Rakúšana Hannesa Reichelta) a keby ho v stredu získal víťazstvom, náskok by skresal na 64 bodov. Na tejto ceste "optima" by Jansrud mohol o deň neskôr vyhrať aj super-G, lebo tam pôjde bez tlaku, keďže malú "guľu" už má vo vrecku. Lenže to isté platí pre Hirschera v sobotňajšom obrovskom slalome, v ktorom je momentálne ne neudržanie. Každý jeho výsledok mimo pódia by bol v jeho prípade veľkým prekvapením, takže ak by aj po super-G svoj náskok tesne stratil, má k dispozícii ešte víkend - okrem "obráku" aj záverečný slalom, kde doráža na 55-bodový náskok Nemca Felixa Neureuthera. Hirscher je jednoznačný favorit finálového rozuzlenia boja o veľký glóbus 2014/15.

 

Program finále SP v Meribel:

streda:

09.30 zjazd mužov

11.30 zjazd žien

štvrtok:

09.30 super-G mužov

11.30 super-G žien

piatok:

10.30 súťaž tímov

sobota:

09.00/11.30 slalom žien /VELEZ-ZUZULOVÁ/

10.00/12.30 obrovský slalom mužov

nedeľa:

09.00/11.30 slalom mužov

10.0/12.30 obrovský slalom žien

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies